Minden tölgytelepítésnél más technológiát próbál ki, hogy tanulhasson

sdr_HDRB

Idén májusban harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara terepi bemutatóját és konferenciáját Mezőfalván. Május 24-én az előadásokat követően az Erdősor nevet viselő erdészeti szekció programja egy magán-erdőgazdálkodói terepi bemutatóval zárult. A szakmai délután során Csuti Elemér által telepített állományokat lehetett megtekinteni, amelynek helyszínéül a Mezőfalva 49 erdőtag szolgált.

„Azt gondoltuk, hogy az erdőben nincs munka…”

Csuti Elemér és felesége majdnem 25 évvel ezelőtt kezdett erdőgazdálkodással foglalkozni, részben kárpótlás során kapott, részben folyamatosan vásárolt területeken. A nagyjából 25 hektáros erdőterület mintegy felét maguk telepítették.

smacap_Bright

Csuti Elemér

Kezdetben azt gondolták, hogy az erdőben nincs munka, hiszen a fák szinte maguktól nőnek. Miután elkezdtek gazdálkodni, rájöttek, hogy ez közel sem így van. Az első telepítést még a közeli állami erdőgazdaság végezte, majd a technológiát és a gépparkot látva már saját maguk csinálták meg a szükséges munkákat.

sdr_HDRB

„Minden tölgytelepítésnél más technológiát próbáltunk ki, hogy többet tanulhassunk.”

Eddig mindegyik megoldás bevált, csak rendesen meg kellett csinálni a szükséges lépéseket. A szakember szerint a saját gépeknél és munkaerőnél nincs jobb. 70 éves kor felett azonban már nehezebbé válnak a napi feladatok is.

„Egy kapálás felér egy esővel”

„Egy kapálás felér egy esővel”

A képen látható ezévi cseres-kocsányos tölgyes telepítés háromszori talajápoláson van túl, és a gazdálkodó még egyet tervez, mert túl „gazosnak” ítéli a sorközöket.

A fenti megállapítás is tükrözi azt a mentalitást, hogy a csemetének az első 2-3 év során Csuti Elemér mindent megad. A harmadik évtől már nem lehet géppel belemenni a 2,3 méteres sorközökbe, mert augusztus-szeptemberre akár 70-80 centiméteresek is lehetnek a csemeték.

sdr_HDRB

sdr_HDRB

Fontos kiemelni a vadkár elleni védekezést is. A kerítések építését a helyi vadásztársasággal egyeztetve és közösen végzik. Jó volt látni, hogy vannak az együttműködésre pozitív példák is, nem csak a hírhedt „együttnemműködés” klasszikusai.

Feketedió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes

Feketedió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes

A továbbiak során idősebb telepítéseket is megtekinthettünk. Érdekesség volt a tölgysorok minden harmadikában megtalálható fekete dió sorjelzőként. Illetve a fekete dió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes.

Az itteni erdők minőségét mutatja, hogy a bemutató alatt 20 cm-es őzláb gombákat is lehetett gyűjteni, valamint a gazdasszony elmondása szerint már vargányát is találtak a saját erdejükben.

cof

cof

A kialakult szakmai párbeszéd a gazdálkodó és az idősebb és fiatalabb szakemberek között minden fél számára többlettudást eredményezett. A szakma képviselői láthattak nem „szakember” által tökéletesen kivitelezett munkákat. A gazdálkodó pedig több témában is magyarázatot, illetve szakmai fogásokat kapott cserébe a bemutatott tevékenységéért.

(Éliás Tibor – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?