Az állami erdőgazdaságoknál is folyamatos a parlagfű-mentesítés

parlagfuAz állami – erdészeti, vízügyi, vasúti, önkormányzati – területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés a közfoglalkoztatási program részeként – közölte a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Gyuricza Csaba hozzátette, a programban évente átlagosan ötvenezer ember végez parlagfű-mentesítési feladatokat, a magánterületeken azonban állampolgári kötelesség a növény irtása.

Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, és így nem kezdik el a védekezést, ezért az Agrárminisztérium július 1-7. között meghirdetett palagfűmentesítési hétének célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és megismertesse a lakossággal a növényt – mondta.

Kitért arra is, a parlagfű elleni védekezésben eltörölték a július 1-jei határidőt, és kiterjesztették az egész szezonra, mert a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt a parlagfű virágzási időszaka hektikusan változhat.

parlagfu2

A szakemberek a földek ellenőrzését helikopterrel és földi felderítéssel évente több millió hektáros területen végzik – tette hozzá.

A parlagfű irtásának leghatékonyabb módja, ha gyökerestől kitépik a növényt, de a nagy földeken kémia védekezéssel, vagy kímélő mechanikai módszerekkel, például kaszálással is végezhető – ismertette.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?