Kínai erdészeti delegációval tárgyalt az Országos Erdészeti Egyesület

magyar_kinaAz Agrárminisztérium és az OEE meghívására négy fős kínai erdészeti delegáció érkezett 2018. július 13-án hazánkba. A kínai delegációt Chen Daodong, a Kínai Állami Erdészeti Hivatal elnökhelyettese vezette. A tárgyaláson magyar részről az erdészeti ágazatot többek között Dalvári Vince Gábor főosztályvezető-helyettes (AM), Szentpéteri Sándor ügyvezető igazgató (OEE), dr. Facskó Ferenc dékáni hivatalvezető (SOE EMK) és dr. Kovács Zoltán tudományos főmunkatárs (NAIK ERTI) képviselte.

A kétoldalú megbeszélésen bemutatták a magyarországi erdőgazdálkodást, a hazai erdészeti felső- és szakoktatást és az erdészeti kutatást. Egyesületünk, mint a minisztérium stratégiai partnere vett részt az egyeztetésen, és ismertette az ágazatot átfogó szerepkörét.

A kínai államerdészet elnökhelyettese röviden vázolta Kína erdőgazdálkodását. Az elmondottak szerint Kínában 280 millió hektár erdőt tartanak nyilván, ebből az utóbbi 20 évben mintegy 70 millió hektár faültetvényt telepítettek. Az országban jelentős az erdőssztyepp területek aránya, amit a kínai kollégák a helyi viszonyok miatt erdőnek tekintenek. Fontos szakmai feladat a sivatagosodás elleni védekezés, amely folyamatot erdők telepítésével igyekeznek megfékezni. Az erdőgazdálkodás mintegy 1 millió embernek ad munkát, az ágazatban dolgozókat folyamatosan képzik. Összesen hat erdészeti egyetemen folyik felsőfokú képzés Kínában, emellett más főprofilú felsőoktatási intézményekben kiegészítő szakként is képeznek erdőmérnököket. A középfokú szakképzés hasonló a magyar rendszerhez.

kina_oee

A kölcsönös szakmai megismerésen túl a kínai erdészeti delegáció a szakmai együttműködési lehetőségek feltérképezésére érkezett hazánkba, a magyar gyakorlati tapasztalatok, a hazai erdészeti innovációk átvétele és kínai felhasználhatósága áll érdeklődésük középpontjában.

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?