1200 négyzetméteres csarnokkal bővült a SEFAG Csurgói Faipari Gyára (+KÉPEK)

csurgo_fauzem_3412 000 köbméter hengeresfa, valamint 9000 köbméter szelvényáru feldolgozását tervezi a SEFAG Zrt. újonnan felépített, 1200 négyzetméteres, hőszigetelt üzemcsarnokában, amelyet szerda délelőtt adtak át a Csurgói Faipari Gyár területén. Az ünnepség után a résztvevők – így az Erdő-Mező csapata is – megtekinthették, hogy miként dolgoznak az új gépek, többek között a hidrosztatikus kocsimozgatással ellátott Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész.

TELJES KÉPGALÉRIA A SEFAG ZRT. CSARNOKÁTADÓ ÜNNEPSÉGÉRŐL >>>

A gyár története egészen 1903-ig nyúlik vissza, amikor egy Morvaországból származó takácsmester lenfeldolgozót létesített a településen, ahol néhány év elteltével már az orsó és verővetélő tömb alapanyaggyártás is megindult. A Csurgói Faipari Vállalat végül 150 fővel 1950-ben alakult meg.

csurgo_fauzem_27

“A bölcsőtől a koporsóig szinte minden készült Csurgón, ami a fához köthető, egy időben pedig a parketta volt az üzem kiemelt terméke” – mondta az átadó ünnepségen Barkóczi István. A SEFAG Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az üzembe érkező tételek egy nagy része hárs, ám tölgyből dolgozzák fel a legtöbbet. Az elmúlt években 547 millió Ft saját forrást fordítottak a gyár fejlesztésére, aminek célja az volt, hogy a korábban kivívott elismerést megtartsa a cég, és a Csurgói Faipari Gyár továbbra is a Dél-Dunántúl kiemelt faipari egysége legyen, ezzel munkát teremtve a térségben élőknek.

csurgo_fauzem_10

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár hangsúlyozta: egy cég nem magától fejlődik, hanem az emberek miatt, akik irányítják, és akik munkájukkal hozzájárulnak a sikerekhez. “Nem mindegy, hogy a farönköt feldolgozás nélkül exportáljuk külföldre, vagy hozzáadott értékkel valamit megteremtünk, és helyben csinálunk magasabb profitot” – emelte ki a politikus a faipari tevékenység gazdasági fontosságát hangsúlyozva.

csurgo_fauzem_12

Az átadón Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott és Szászfalvi László országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy a térségben egyre kevesebb az álláskereső, ami a SEFAG Zrt.-hez hasonló cégek érdeme is. “Csurgó az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően ki tud kerülni a hátrányos helyzetből” – fogalmazott Szászfalvi.

csurgo_fauzem_17

Füstös János, az idén 999 éves Csurgó település polgármestere röviden visszatekintett a helyben csak “fagyár”-ként emlegetett üzem múltjára. “Örülünk, hogy a SEFAG Zrt.-nek köszönhetően tovább fejlődik a gyár, és alkalmazkodik a piaci igényekhez” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a faipari vállalat a település legnagyobb adófizetője.

Keszericze Jenő, a Csurgói Faipari Gyár igazgatója a beszédeket követően a fejlesztés részleteiről számolt be. Mint mondta, a vezérgép egy Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész. Az innen lejövő szelvényárut a gépkezelő annak minősége szerint két irányba tudja továbbítani. A csak fríztermelésre alkalmas szélanyagok vagy belet tartalmazó darabok a görgősorról leterelve, bemáglyázva kerülnek ki a csarnokból.

csurgo_fauzem_16

A szélezett fűrészáru, illetve a pontos hossz- és szélességi méretre vágott, úgynevezett dielen anyagok termelésére alkalmas szelvények eközben egy puffert is biztosító keresztszállító segítségével először szélességi majd hosszúsági optimalizáláson esnek át. Előbbit a már meglévő COSTA gyártmányú sorozatvágó, utóbbit a beruházás során vásárolt STÖRI MANTEL KP 900 Easy Cut Quick típusú hosszoptimalizáló körfűrész végzi el.

csurgo_fauzem_21

Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész

Az új csarnokban kialakított élezőműhelyben a szalagfűrészlapok élezésére egy ISELI CNC vezérlésű élező automatát és egy Primultini hengerelőt szereztek be.

Fejlesztették az anyagmozgatáshoz szükséges gépállományt is, méghozzá két STILL RX60-30L típusú, 3 tonna teherbírású elektromos targoncával és egy 3,7 tonna teherbírású Manitou teleszkópos rakodógéppel.

csurgo_fauzem_8

Emellett szintén a beruházás részeként építettek és javítottak utakat, de egy új mérleget is üzembe helyeztek. A 18 méteres, 60 tonna méréshatárú, acélszerkezetes, kamerákkal felszerelt közúti mérleg az irodával wifin keresztül képes kommunikálni. Mindennek nagy szerepe van az EUTR és az EKÁER szabályok miatt.

csurgo_fauzem_36

A Csurgói Faipari Gyár új üzemcsarnokának átadóját Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője vezényelte le. A rendezvény végén Spingár Péter, az állami erdőgazdaság termelési vezérigazgató-helyettese mondott pohárköszöntőt.

A jelen fejlesztési programban elkészült új csarnoképület 100 millió forintba került, a Primultini rönkhasító szalagfűrész további 100 millió forintot tett ki. Ehhez szervesen kapcsolódik a 90 millió forintos utófeldolgozó sor, és az összesen 52 millió forintos, korszerű anyagmozgató gépek. A modern hídmérlegre, a térburkolásra, illetve a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra kialakítására 30 millió forintot fordított a SEFAG Zrt.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?