Közjóléti híradó – Libegő a Kékesen, karcagi lombkorona sétány, megújuló Mátravasút… | Erdeiprogramok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között a Kékesre tervezett libegőről, a karcagi lombkorona tanösvényről, a kékvércsék közúti védelméről, a madárbarát kertekről és a Mátravasút felújításáról szóló bejegyzéseinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Irány Karcag! Újabb lombkorona sétányt adtak át
December 6-án, Karcagon adták át hazánk legújabb lombkorona sétányát, amelyen végighaladva magasabb szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése.
Bővebben >>>

Hajtóvadászat lesz a Mátrában, több turistautat is lezár az erdészet
2018. január 13-án, szombaton és 14-én, vasárnap az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Erdészete hajtóvadászatot szervez Felsőtárkány községhatárban. A hétvégén ezért több helyen is korlátozásokra számíthatnak a kirándulók.
Bővebben >>>

lombkorona_tanosveny_karcag

Eláruljuk, hogy mi az a furcsa oszlopsor a 31-es út mentén Jászberény és Jászjákóhalma között
Nem dekoráció, nem a kanyarra és nem is a buszmegállóra figyelmeztetnek az oszlopok, és a közéjük kifeszített pörgő prizmák Jászberény és Jászjákóhalma között. A különleges látvány nyújtó cölöpök, és a fényvisszaverő lapocskák a fokozottan védett kék vércséket (Falco vespertinus) óvják. Minderről portálunk főszerkesztője írt újságírói Facebook oldalán.
Bővebben >>>

Négyévszakos libegő épülhet Kékestető és Mátraháza között
Elérhető közelségbe került, hogy megépüljön a libegő a Kékesre, miután az idén elkészül a térség turisztikai fejlesztési terve – számolt be az M1 aktuális csatorna kedd délutáni Híradójában.
Bővebben >>>

Állatkert és hatalmas akvárium épülhet az erdélyi Hója erdőben
Erdély legnagyobb akváriuma lenne a Hója erdő közelébe tervezett állatkert fő látványossága, amelyet 7 millió eurós európai támogatásból finanszíroznának – írja Ziu de Cluj hírportál. A kolozsvári Mezdőgazdastudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) két hete nyújtotta be erre vonatkozó pályázatát az Észak-Nyugati Régiófejlesztési Ügynökséghez. A tervezet a Hója erdőben található létesítmény korszerűsítését feltételezi, amit most juhneveldeként használnak.
Bővebben >>>

Így lehet madárbarát kertünk – Tippek egy fiatal madarásztól
Pilisszentiván fiatal madarásza 8 éves korában vett részt először természetvédelmi foglalkozáson a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett Pilisi Len Látogatóközpontban. A szakkör végül az egész életére nagy hatással volt, hiszen azóta sok más tevékenysége mellett az egyik legnépszerűbb pilisszentiváni program alapembere lett. A Jági-tónál tartott madárgyűrűzések alkalmával már a 20 éves Szauer Zsolt adja tovább tudását a legifjabb generációnak. A fiatal madarászt arra kértük, hogy egy kicsit avasson be minket abba, hogyan is varázsolhatunk madárbarát kertet házunk körül. A már néhány hónapja tartó madáretetés mellett számos lehetőségünk van arra, hogy csodálatos énekeseket csalogassunk udvarunkba.
Bővebben >>>

Tavasszal teljes gőzzel megkezdődik a Mátravasút felújítása
Az 1900-as évek elején épült mátrai kisvasúthálózat sok-sok ember életével összefonódott. Már csak megsárgult képek, megkopott történetek mesélnek az első lóvontatású kocsikról és a nehéz rakományokat vontató tehervonatokról. Sokan biztosan meglepődnek rajta, de a 20. század első felében a kisvasút egyedüli célja a mátrai erdőkből származó faanyag és más nyersanyagok szállítása volt. A teherautók tömeges megjelenésével ez a feladat egyre jobban háttérbe szorult, és a turisztikai funkció vette át a fő szerepet.
Bővebben >>>

matravasut_egererdo_1

Minden gyermek ingyen horgászhat a Tisza-tavon 2018-ban
A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. úgy döntött, hogy 2018. január 1-jétől valamennyi 3 és 14 év közötti gyermek részére díjmentessé teszi a Tisza-tavi horgászatot. Az ehhez szükséges területi horgászjegyet ingyenesen vehetik át a kishorgászok a Tisza-tó bármelyik jegyértékesítő horgászboltjában, kikötőjében, és a tiszafüredi Horgászati Központban. Az ingyenes horgászjegy ezen kívül online is elérhető lesz.
Bővebben >>>

Európában is egyedülálló csillagászati látogatóközpont épül a Bükkben
Európában is egyedülálló csillagászati látogatóközpontot építenek fel Répáshután, a Bükki Nemzeti Parkban – mondta az MTI-nek Nagy Júlia, a nemzeti park kommunikációs és ökoturisztikai osztályvezetője. A központot 990 millió forintos állami támogatásból hozzák létre.
Bővebben >>>

Megmutatjuk a 2017-es év legviccesebb természetfotóit – a győztes magyar képet is
2017-ben is átadták a Comedy Wildlife Photography Awards pályázat díjait, amikkel a legviccesebb természetfotók készítőit tüntetik ki. Tavaly a világ 86 országából érkeztek képek, a fődíjat pedig egy magyar fotós, Kercz Tibor négyrészes, baglyos fotója kapta meg. Most megmutatjuk a díjazott alkotásokat, többek között Kercz Tibor nyertes és Máté Bence medvés felvételét is.
Bővebben >>>

Az év madara 2018-ban a vándorsólyom
Több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon a vándorsólyom. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli 2018-at a világ leggyorsabb madarának.
Bővebben >>>

Rettegőfűnek és tüdőfűnek is hívják a 2018-as év vadvirágát
Kiegyenlített küzdelemben az Év Vadvirága 2018-as címet a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) nyerte el. A szavazás során végig tartotta első helyét a szintén rengeteg szavazatot kapó fehér tündérrózsa (35%) és az apró nőszirom (29%) előtt.
Bővebben >>>

kornistarnics

A fokozottan védett elevenszülő gyík az év hüllője 2018-ban
A gyíkokat hajlamosak vagyunk melegkedvelő állatoknak tekinteni, és a többségükre, köztük a legtöbb hazai fajra ez igaz is. Él viszont egy olyan gyík hazánkban, amely inkább a hűvös, nedves élőhelyekhez kötődik.
Bővebben >>>

Az óriás-szitakötő lett az év rovara 2018-ban
Az év rovara 2018-ban – internetes szavazás végeredményeként – az óriás-szitakötő (Anax imperator) lett.
Bővebben >>>

A balin nyerte el az év hala címet 2018-ban
A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet. A verseny győztese a három jelöltre beérkezett ötezer-hétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33%) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29%).
Bővebben >>>

14 méter magas kilátó épül a Tisza partjára
A mostani Tisza-parti kilátó helyére, amely a Miskó István sétányon található, egy új és sokkal magasabb, 14 méter talpmagasságú kilátót építünk majd – nyilatkozta Tóth János, Tiszakécske polgármestere a baon.hu portálnak.
Bővebben >>>

Műtétek sorozata után felépült, így elengedhették a ritka baglyot
December 8-án a Mátrában, Bodony község határában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szabadon engedték azt az uhut, amelyet még szeptemberben egy bejelentést követően sérülten találtak meg a közelben.
Bővebben >>>

erdo_fagy

Hétvégén összeszámolják a magyar sasokat
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2018. január 12-14. között.
Bővebben >>>

Rajzpályázat: örökítsd meg Te is az év madarát!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alkotói pályázatot hirdet „A vándorsólyom” címmel.
Bővebben >>>

Erdei programokat ajánlunk!

Telelő vízimadaraink a Dunán
2018-01-13 – Helyszín: Fehér Gólya Múzeum
Bővebben

Téli gyalogtúra a Pecze-kúthoz
2018-01-13 – Helyszín:
Bővebben

Interaktív előadás az Erdők Háza Látogatóközpontban
2018-01-18 – Helyszín: Erdők Háza Látogatóközpont
Bővebben

Téli regék a természetről – Ismeretterjesztő előadás a Körösvölgyi Látogatóközpontban
2018-01-19 – Helyszín: Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Bővebben

Szarvasgombászat a Sebesi-völgyben
2018-01-20 – Helyszín:
Bővebben

IX. Transzbükki átkelés – 5. Erőss Zsolt emléktúra
2018-01-20 – Helyszín:
Bővebben

Biológiai tanösvény- és kőszikla túra Ipolytarnócon
2018-01-20 – Helyszín: Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Bővebben

Északi madárvendégek a Biharugrai-halastavaknál
2018-01-21 – Helyszín: Bihari Madárvárta
Bővebben

Vince napi égnézés a Körös-Maros Nemzeti Parkban
2018-01-22 – Helyszín: Szabadkígyós
Bővebben

A Tisza élővilágának emléknapja
2018-02-01 – Helyszín:
Bővebben

A vizes élőhelyek napja
2018-02-02 – Helyszín:
Bővebben

Vizes élőhelyek világnapja: spektíves madármegfigyelés Soponyán
2018-02-02 – Helyszín: Soponya, Ökoturisztikai Központ
Bővebben

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?