A legjobb erdészek Somogy zöld szívében – Kisfilm a 2017-es Év Erdésze Verseny országos döntőjéről (VIDEÓ)

ev_erdesze_2017_29Múlt héten a Kaszó Zrt. területén rendezték meg a 2017-es Év Erdésze Versenyt, amelyről az Erdő-Mező már rövid tudósításban beszámolt. A helyszínen videót is készítettünk, amelyben megszólalnak a szervezők, és az egyik székelyföldi versenyző is. Kisfilm Magyarország és Székelyföld legjobb erdészeinek megmérettetéséről, amelyből kiderült, hogy miért is volt könnyített pálya az erdélyi vendégeknek a somogyi erdő.

Teljes képgaléria a 2017-es Év Erdésze Versenyről >>>


Operatőr-szerkesztő-riporter: Gribek Dániel
Vágó: Gősi Levente

A versenyt az Erdő-Mezőnek Andrésiné Ambrus Ildikó főbíró, a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola igazgatója értékelte, aki elmondta, hogy minden rendben zajlott, és a szervezés is kitűnő volt a megmérettetés két napja alatt. Mint megtudtuk, idén a versenyfeladatok között nem volt szálalás, ugyanakkor bekerült az erdőkár-becslés. “Minden helynek van valamilyen specialitása, így előfordul, hogy egy-egy feladatot nem lehet szakmailag megvalósítani, helyette pedig célszerű egy másik feladatot bevonni. Emellett pedig fontosnak tartottuk az erdőkárok felismerésének, felbecslésének a versenyszerű megismertetését”.

A szervező Kaszó Zrt. részére is az új versenyfeladat adta a legnagyobb kihívást. “Talán a legnagyobb kihívás az új versenyszám, az erdőkár-becslés kitalálása, a feladat végrehajtásának a lebonyolítása volt. De a 10. Év Erdésze Verseny eleve komoly nyomást jelentett számunkra. Viszont azt hiszem, hogy megfeleltünk a feladatnak” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére Horváth László, az állami erdőgazdaság erdészeti osztályvezetője.

A tavalyihoz hasonlóan ezúttal is 19 magyarországi és három erdélyi szakember mérte össze tudását a megmérettetésen. 2017-ben végül az év erdésze a SEFAG Zrt. munkatársa, Szehágel István lett, aki az erdőgazdaság háziversenyén is diadalmaskodott. A székelyföldi vendégek közül a legjobb eredményt Andorka Bernát érte el, aki sok kihívással, de egy lényeges könnyítéssel is szembesült a két nap során. “A terepi feladatokban volt egy kis könnyítés: olyan pályán játszottunk, ahol nem kellett félni a medvétől” – mondta nevetve Andorka Bernát, a zetelakai OSR ZETEA SA erdésze az Erdő-Mezőnek.

ev_erdesze_2017_26

Andorka Bernát székelyföldi erdész

“Székelyföldről érkeztem, egészen pontosan Székelyudvarhely mellől, a Zetelakai Magánerdészettől, még pontosabban Székelyvarságból. Nálunk is megvannak az előselejtezők. Létezik helyi szinten az erdészetnél egy helyi szakasz, ahonnan az első három helyezett megy a Székelyföldi Erdészversenyre. Ott a három székelyföldi megye erdészetei vesznek részt a nagy versenyen, ahonnan az első három juthat el a magyarországi Év Erdésze Versenyre. Az utóbbi időben egyébként a rendezvény kezdett kibővülni 4-5 megyére is” – fogalmazott a székelyvarsági erdész, akinek a medvék hiánya mellett persze némi nehézséget is okoztak a magyarországi feladatok. “Ez abszolút plusz kihívás, mert otthon a helyi erdészetnél román nyelven folyik a verseny, a székelyföldin pedig románul és magyarul. A terepi feladatok jóformán hiányoznak, hiszen nincsen lövészet, nincsen állományleírás, gyérítés-jelölés” – mesélte tapasztalatait Andorka Bernát.

A 2017-es Év Erdésze Verseny hivatalos díjátadója június 23-án, az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésen zajlott le.

Részletes eredmények:

Összesített eredmény:
I. helyezett: Szehágel István, SEFAG Zrt.
II. helyezett: Baracs Zsolt, Vértesi Erdő Zrt.
III. helyezett: Vámos Károly, EGERERDŐ Erdészeti Zrt.

Székely versenyzők “háziverseny” eredménye:
I. helyezett: Andorka Bernát, OSR ZETEA SA
II. helyezett: Andrási Zsolt, FILIALA OCOLUL SILVIC PRIVAT PRAID
III. helyezett: Bálint Vencel, FILIALA “OCOLUL SILVIC MURESUL”

Részletes eredmények >>>

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?