Közjóléti híradó – Dunakanyar Látogatóközpont, rajzpályázatok, erdőkárok, megújuló tanösvények… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között az év ökoturisztikai létesítménye pályázatról, a dömösi Dunakanyar Látogatóközpontról, a kaszói lombkorona tanösvényről, több gyerekeknek szóló pályázatról, és az erdőkárokról szóló bejegyzéseinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

Már lehet pályázni az év ökoturisztikai létesítménye címre
A Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében egy éven át tartó promóciós- és marketing körút aggteleki rendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg kedden „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” pályázatot, amit a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség írt ki közösen.
Bővebben >>>

Ilyen lesz az interaktív Dunakanyar Látogatóközpont Dömösön (+Tervek, képek)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság meglévő bemutatóhelyei, tanösvényei többségében egész évben fogadják az érdeklődőket, folyamatosan bővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét. A Dunakanyar Látogatóközpont e bemutatóhelyek sorába illeszkedve, ám koncepciójában egyedi, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással, a Pilis látogatottság tekintetében egyik kiemelkedő helyszínén, a történelmileg is jelentős Komárom-Esztergom megyei Dömös településen valósulna meg.
Bővebben >>>

lombkorona_tanosveny_kaszo_3

Hazánk legújabb lombkorona tanösvényét adták át Kaszón – Így néz ki! (+KÉPEK)
Majdnem 10 méter magas, 124 méter hosszú lombkorona tanösvényt adott át a Madarak és Fák Napja alkalmából Kaszón a helyi erdőgazdaság, amely igazi kuriózum a hazai erdőkben. A különleges létesítmény 50 millió forintból készült el, amit a Kaszó Zrt. saját forrásából finanszírozott. A lombkorona tanösvény számos interaktív játékkal ismerteti meg a kicsiket és szüleiket az erdei élővilággal, a madár-, denevér- és fafajokkal.
Bővebben >>>

Csillagok, csillagok… – Égi jelenségek május második felében
A május végi egyre enyhébb éjszakák talán többeket kicsalogatnak a csillagos ég alá. A nyári csillagképek már az esti órákban megjelennek – olvasható a National Geographic honlapján.
Bővebben >>>

Nem is gondolnád, mekkora kárt okozott a tornádó és a havazás a Bükkben és a Mátrában (+KÉPEK)
A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt 2017. áprilisában a Bükkben. Az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó nemcsak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a hegység már tavaszi lombba borult erdeit is. A Mátrában a hirtelen jött áprilisi havazás ennél kisebb károkat okozott, ám a Mátra gerincén Sirok térségében május 3-án, a kora esti órákban pusztító tornádó helyenként mintegy 200 méter szélességben, több száz méter hosszúságban tört a bükkösökben. A Bükki Nemzeti Park beszámolója a két természeti katasztrófáról.
Bővebben >>>

Az áprilisi hó és fagy jelentős károkat okozott a Pilisi Parkerdőben
Az idei április váratlanul havat és fagyott hozott, amelyek nemcsak a kiskertekben és a mezőgazdaságban, hanem az erdőgazdálkodásban is kárt okoztak. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken elsősorban a fiatalabb erdőkben keletkezett hónyomás és -törés, valamint fagykár, továbbá az erdei infrastruktúrát rongálta meg a szélsőséges időjárás. A szeszélyes április hátterében álló globális klímaváltozási folyamatokra a Pilisi Parkerdő szakemberei lokális megoldásokkal készülnek.
Bővebben >>>

bukk_tavaszi_havazas_3

Jelzésfestés, útelújítás – Megújult a Fekete István tanösvény
A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület az MTSZ (Magyar Természetjáró Szövetség) felkérésére és a Verga Zrt. támogatásával vállalta a Fekete István tanösvény útfelújítását, jelzéseinek újrafestését.
Bővebben >>>

Megújult az ócsai Selyem-réti tanösvény (+KÉPEK)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Ócsa mellett található tanösvényén most szebbnél szebb fák és cserjék virágoznak. Kirándulásra fel!
Bővebben >>>

Újra működik a különleges Vöröskő-forrás a Bükkben (+VIDEÓ)
A Stimecz-háztól 2 km-re fakad a gyönyörű Vöröskő-forrás, mely kora tavasszal, illetve hosszabb csapadékos időszakot követően a sziklák közül tör a magasba, majd vize ernyőszerűen esik vissza.
Bővebben >>>

Önkéntesek tisztították meg a Lillafüredi Erdei Vasút környezetét
A tavalyi, hagyományteremtő program után ismét önkéntes szemétszedési akciót hirdetett az Északerdő Zrt. a társaság által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút környezetének megtisztítására.
Bővebben >>>

A Hanyi Hódok hódítottak a császári fakitermelő versenyen (+VIDEÓ)
A Vértesi Erdő Zrt. területén, a császári Egresi-réten folytatódott az idei STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság május 13-án, szombaton. A második regionális megmérettetésre ezúttal 16 csapat adta be jelentkezését. A tét az idei évben is nagy volt, hiszen a hat legügyesebb csapat ott lehet a szeptember 2-ára, Soponyára meghirdetett döntőn. Mindezek mellett nem véletlen, hogy a színvonal rendkívül magas volt.
Bővebben >>>

stihl_csaszar_32

„Dámulatos” – Rajzpályázat óvodásoknak és általános iskolásoknak
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és általános iskolásoknak, melyre olyan beérkező alkotásokat várnak, melynek központjában kiemelkedő nemzeti értékünk a dámszarvas áll. A pályaművek szabadon választott technikával készülhetnek, A/4-es rajzlapra. Az ünnepélyes eredményhirdetés és a pályaművek kiállítása 2017. június 10-én a XI. Trófea Vadgasztronómiai Fesztiválon történik.
Bővebben >>>

„Az erdő természetesen” – Rajzpályázat gyerekeknek
A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. rajzpályázatot hirdet óvodás és alsó tagozatos általános iskolás gyerekek részére „Az erdő természetesen” címmel.
Bővebben >>>

Visszatért Pest megyébe a kiveszettnek hitt nyugati földikutya
A fokozottan védett rágcsálót évtizedek óta először figyelhették meg Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?