Közjóléti híradó – Téli vadetetés, Solymári Vár, vendvidéki gombák, Kéktúra kalauz, Mesztegnyői Erdei Vasút… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között a Vendvidék gyönyörű gombáiról, a Solymári Várról, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasút elismeréséről, a Kéktúra III. turistakalauzról, a téli vadetetés fontosságáról, a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok programjairól szóló bejegyzéseinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

Varázslatos gombák a magyar erdőkből – III. rész
Ismét a Vend-vidék feltérképezése közben fellelt gombákból gyűjtögettem néhányat, amelyek nem túl gyakoriak Magyarország területén, de ezen a részen a környezeti adottságok miatt megtalálhatók, ha jó helyen és „nyitott szemmel” járunk.
Bővebben >>>

Solymári Vár – A történelem hallgatag őrzője (+KÉPEK)
Budapest határától nem messze áll egy vár, amelyet viszonylag kevesen ismernek, pedig egy hétvégi kirándulás tökéletes célpontja vagy állomása lehet. A saját történetéről egyelőre mélyen hallgató Solymári Vár bástyájából belátni az egész Pilisvörösvári-medencét, csodálatos panoráma nyílik a Pilisre, a Szénásokra és a Kevélyekre is – még ha a közelben lévő omladozó gyár kissé zavaró képet fest.
Bővebben >>>

solymari_var_18

Solymári Vár – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

Somogyország kiemelkedő értéke a Mesztegnyői Állami Erdei Vasút
Hagyományos módon Vízkeresztkor, a Megyenapon adják át az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket és a Somogyi Érték Díjakat, melynek célja a helyi hagyományok és értékek megőrzése, Somogy megye vonzerejének növelése. 2017-ben hivatalosan is somogyi érték lett többek között a SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete által üzemeltetett Mesztegnyői Állami Erdei Vasút.
Bővebben >>>

Az Írott-kőtől Szekszárdig – Megjelent a Kéktúra III. turistakalauz
A Cartographia Kft. újra megjelentette a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát részletes térképszelvényeken, aprólékos táj- és útleírással, az érintett települések látnivalóinak igényes ismertetésével, mintegy 450 fotóval bemutató turistakalauzt.
Bővebben >>>

Védjük a vadat: rendkívül fontos az állatok téli etetése
A fagyos, de hómentes időszakot követően Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő erdőkbe is megérkezett a várva várt hó. Ha már nem sikerült karácsonyra, vagy legalább a téli szünetre, az eddigi elmaradást egyszerre pótolta az időjárás, mivel 2 nap alatt változó vastagságú, a Bükkben 20-30, míg a Zemplénben 30-50 centiméteres hóréteg képződött. Az erdészek várták már a havat egyrészt a szépsége miatt – ellentétben a ködös, nyirkos időjárással-, másrészt a természet is igényli a hótakarót és a hideget is egyaránt.
Bővebben >>>

bakonynana_romai_furdo_2

Kéktúra – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

Erdőlátogatási tilalom a Szigetvári Erdészet Szentegáti vadászterületén
“A Mecsekerdő Zrt. a 2009. évi XXXVII. az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény 94. § (1) bekezdése értelmében 2017. január 15-től március 10-ig a teljes napszakra vonatkozóan erdőlátogatási tilalmat rendel el a Szigetvári Erdészet Szentegáti vadászterületén” – közölte az Erdeiprogramok.hu portállal a dél-dunántúli állami erdőgazdaság.
Bővebben >>>

Kalandtúra, csillagles – Programok egész évben a Zsuzsi Erdei Vasúttal
2017-ben is színes programokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt hazánk legrégebben épült, működő kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút. Az év során lehetőség lesz csillagokat és madarakat lesni a vonatból, de gyermeknapi és családi kalandtúrákon is részt vehetünk majd. Február 18-án, szombaton lesz az idei első szervezett program, amely során gyerekek és felnőttek együtt búcsúztathatják a telet.
Bővebben >>>

Januárban színes programokkal vár a Kiskunsági Nemzeti Park
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság januárban kiállítással, előadásokkal és túrával várja az érdeklődőket. A Világjáró Klub két alkalommal is érdekességeket nyújt a természetkedvelőknek: Izlandról és a Pireneusok gerincének első magyar végigjárásáról hallhatunk beszámolókat. A kirándulni vágyókat pedig a Nemzeti Park vezetett túra keretében a Mártélyi tájvédelmi körzetbe kalauzolja. A hónapban még megtekinthető az Év Természetfotósa 2015. pályázat díjnyertes fotóinak kiállítása.
Bővebben >>>

Csuklyásgomba - Fotó: Schallyné Veres Kinga - Erdeiprogtamok.hu

Csuklyásgomba – Fotó: Schallyné Veres Kinga – Erdeiprogtamok.hu

A Budakeszi Vadaspark látogatórekorddal zárta a 2016-os évet
Több mint 164.000-en döntöttek úgy 2016-ban, hogy a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató Budakeszi Vadasparkba látogatnak. A tudatos programtervezés és a számtalan új fejlesztés meghozta a várt eredményeket.
Bővebben >>>

Új fajt hozott az új év a Kis-Balatonra: hód érkezett a Zalához
Új fajt hozott az új év a Kis-Balatonra: megérkezett a folyók és csatornák újraszabályozója, a hód (Castor fiber). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre 2017. január 6-án találta a hódrágást egy, a Zala egykori medrének befagyott vizében álló fűz törzsén. Ez a faj jelenlétének első bizonyítéka a fokozottan védett területen.
Bővebben >>>

Segítségre szoruló, fázó denevérek – Mit tegyünk?
Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. Ebben a tartós hidegben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek – s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.
Bővebben >>>

nimfeadenever

2016-ban több ezren választották a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola foglalkozásait
Eredményes évet zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola. 2016-ban éppen száz foglalkozás volt az oktatási intézményben, amiken csaknem 4400 gyerek vett részt. A legnépszerűbb rendezvénynek a májusi Madarak és Fák Napi program bizonyult, ezen több mint 900 résztvevőt regisztráltak.
Bővebben >>>

Hangulatos kisvasutazás Valentin napon a Lillafüredi Erdei Vasúttal
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is elindítja tavalyi nagy sikerű különvonatait a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe! A programot idén február 14-én kedden, és február 15-én szerdán este is megrendezik.
Bővebben >>>

Erdei foglalkozások: csoportok jelentkezését várja a Nyírerdő Zrt.
A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola újabb foglalkozásra hívja az érdeklődőket ,,Miért jó a zord tél?” címmel. Az elmúlt napok hideg időjárása joggal veti fel a kérdést, hogy csak szétfagyott vízmérőket és megnövekedett fűtésszámlákat jelent, vagy szüksége van az embernek és a természetnek is erre az erőpróbára?
Bővebben >>>

golya_a_hoban_dinpi

Hol járnak gólyáink a hideg hónapok alatt?
A 2016/2017-es telelési időszak már eddig is sok érdekes adattal szolgált jeladós fehér gólyáink életéről. Miközben néhány kockázatot vállaló madár velünk együtt, itthon fagyoskodik a régen látott hidegben, többségük a szokott módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel. Két jeladós gólyánk azonban kétszer ilyen messze, a Dél-Afrikai Köztársaságig repült, ami légvonalban is több mint 8000 km-es oda utat jelent!
Bővebben >>>

Mi várható idén a Szegedi Vadasparkban?
Sikeres éven vagyunk túl, összesen 180.850 főre emelkedett a látogatottságunk, és ezzel együtt nőttek a bevételeink is, olyannyira, hogy ebből a szempontból rekordévnek számít a 2016-os.
Bővebben >>>

Nem csak a jég, az élet is zajlik a Dunán
A tartósan hideg időjárás próbára teszi a nálunk telelő madarakat. Szinte minden állóvíz és csatorna befagyott, és ez helyváltoztatásra kényszeríti a vízimadarakat. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területére eső Duna-szakaszon most rendszeresen figyelnek meg egyébként ritkán látható, szórványosan előforduló fajokat is a szakemberek.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?