A lőttvad kezeléséről tartott szakmai értekezletet a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete

vadhus_2017. január 4-én a VADEX Mezőföldi Zrt. soponyai Ökocentruma adott otthont annak a szakmai értekezletnek, amelyet a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete szervezett a két állami vadfeldolgozó üzem kezdeményezésére.

Az előadókon kívül részt vett az értekezleten Dr. Sziebert Gergely, a Fejér megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály vezetője, a két állami vadfeldolgozó üzem hatósági állatorvosai és az állami erdőgazdaságok vadászati szakemberei. A korai időpontválasztás nem véletlen, hiszen a nagyterítékű vadászatok időszakában előtérbe kerül a lőttvad elsődleges – a vadászterületen történő – kezelése, szállítása, tárolása.

A korábbi évek során ebben az időszakban emelkedett meg a hatósági állatorvosi húsvizsgálat során a fogyasztásra alkalmatlannak minősített, az elkobzott lőttvad mennyisége, ezért az Öreglaki Vadfeldolgozó és a VADEX Mezőföldi Zrt. soponyai vadfeldolgozó üzeme egyaránt támogatta az értekezlet megszervezését.

A Magyar Vadgazdálkodók Egyesületét létrehozó erdőgazdaságok területén folyó vadgazdálkodás kiemelkedő szakmai színvonalát olyan évtizedes eredmények bizonyítják, amelyeket Európa-szerte ismernek és elismernek a vadászati szakemberek. E magas szintű értékteremtés fontos része az a lőttvad mennyiség, amely a hajtó és terelővadászatokon koncentráltan jelentkezik, és az általánostól eltérő feladatokat ró a vadászatok szervezőire.

A megbeszélés során a lőttvad kezelés feladatainak ismertetésével kapcsolatos előadásokon kívül szó esett az afrikai sertéspestis veszélyének a hazai vadgazdálkodókat érintő vonatkozásairól is.

Az elhangzott előadások:
– Az ASV az Afrikai Sertéspestis közép-európai megjelenésének veszélyeiről (Csehkis Imre vadfeldolgozási ágazati igazgató, Vadfeldolgozó Soponya)
– A vadhúskezelés higiéniája a vadászterületen (Dr. Csivincsik Ágnes kutató állatorvos Kaposvári Egyetem AKK)
– Vadfelvásárlás, vadátvétel. A begyűjtő helyek szerepe (Tapasztó Sándor felvásárlási osztályvezető, VADEX Mezőföldi Zrt.)
– Húsvizsgálat, kobzás (Dr. Hetényi László hatósági állatorvos, Fejér Megyei Kormányhivatal)

Az előadások után gyakorlati bemutatót láthattak az erdőgazdasági szakemberek a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Vadfeldolgozó Üzemében, melynek során a lőttvad vizsgálatát végző hatósági állatorvosok mutatták be a húsvizsgálat folyamatát, illetve a vadgazdák kérdéseire válaszoltak.

A nap végén az értekezlet meghívottjai egyaránt sikeresnek és hasznosnak nyilvánították a rendezvényt, amely során, ha nem is sikerült minden felmerülő problémára megoldást találni, a résztvevők konstruktív, előremutató gondolatai, javaslatai lehetőséget adnak az erdőgazdaságok által kezelt területekről származó lőttvad jobb hasznosítására.

A résztvevők közös célja, hogy a vadgazdálkodás, a vadászat időszakosan változó feltételeihez történő jobb alkalmazkodás, az új szervezési megoldások használata és a naprakész szakmai információk ismerete segítségével csökkenteni lehessen az elkobzott vadhús mennyiségét, hogy ezzel az állami erőforrások eredményesebb hasznosítása valósuljon meg.

(Vadex Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?