Közjóléti híradó – Kilátó épül a velencei-tónál, kezdődik a feketefenyők gyérítése a Misina-tetőn, Év Vadvirága 2017, túraajánlók… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve. Ezúttal többek között a VADEX Zrt. területén, a Velencei-tó mellett épülő kilátóról, a két nagyszerű túralehetőségről (a Prédikálószéki-kilátóról és a Csengő-tető kilátótól), a Misina-tetőn zajló feketefenyő gyérítésről, a Városliget új tanösvényéről, az Év Vadvirága 2017 szavazásról, és a Böddi-szék természetvédelmi terület virtuális térképéről szóló cikkeinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

A Velencei-tó mellett tavaszra épülhet meg a Bence-hegyi kilátó
A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint Fejér megye legnagyobb erdőgazdálkodója az erdészeti, vadászati és kereskedelmi feladatok mellett számos közjóléti beruházással járult hozzá a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez – áll az erdészeti társaság szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.
Bővebben >>>

Csúcsra fel a Vadálló-köveken keresztül – Megnéztük az új kilátót a Prédikálószéken (+KÉPEK)
Nehéz leírni, milyen élményt jelent körbenézni hazánk egyik legújabb erdei turisztikai létesítményéről, az október végén átadott Prédikálószéki-kilátó ugyanis az elmúlt évek egyik legjobb húzása volt az állami erdőgazdaságok, kiemelten a Pilisi Parkerdő Zrt. részéről. Ezt igazolja az is, hogy a Mindenszentek és Halottak Napja előtti hétvégén olyan nyüzsgés volt a hegyen, hogy egymást kerülgették a kirándulók. A négy nap, az őszi szünet, a szép idő és az új Prédikálószéki-kilátó túrára csábította az embereket.
Bővebben >>>

Épül a Bence-hegyi kilátó

Épül a Bence-hegyi kilátó

Kék T jelzéssel a kelet-bakonyi Csengő-tető kilátóhoz (+KÉPEK)
A nagyjából 4 kilométeres túra nem megterhelő, ám igény esetén autóval a távolság tovább is csökkenthető. Az Országos Kéktúra éppen elkerüli, de ha a közelben fekvő, kihagyhatatlan Római-fürdő szurdokot már megnéztük, akár egy kis kitérőt megér a Csengő-tető is.
Bővebben >>>

Megkezdődik a feketefenyők gyérítése a Mecsekben, a Misina-tetőn
A Mecsekerdő Zrt. novemberben erdőkezelési munkálatokat végzett a Misina-tetőn található feketefenyő elegyes állományokban. A Mecseki Parkerdőnek a Társaság által kezelt területein szükségessé vált az utat szegélyező, turistaúton haladókat veszélyeztető, száraz fák eltávolítása. A fakitermelési munkák során az elszáradt, beteg, korhadt tövű, esetenként félig kidőlt feketefenyőket vágják ki.
Bővebben >>>

Madárbarát kertet és tanösvényt adtak át a Városligetben
Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként.
Bővebben >>>

Új tanösvény a Városligetben

Új tanösvény a Városligetben

Mostantól virtuális túrán is bejárhatjuk a Böddi-szék természetvédelmi területet
A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai fejlesztésű virtuális térkép, amivel a Böddi-szék természetvédelmi terület járható be – tájékoztatta az MTI-t a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága kedden.
Bővebben >>>

Hóvirág, gólyahír vagy turbánlilom – Szavazhat, hogy melyik legyen az Év Vadvirága 2017-ben
Az év vadvirága mozgalom kuratóriumának döntése és a beérkezett javaslatok alapján idén is kijelölték, hogy melyik három faj lehet esélyes az Év Vadvirága 2017 cím elnyerésére. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánlilom között közönségszavazatok alapján dől el a verseny.
Bővebben >>>

Egyre népszerűbbek a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek
Egyre népszerűbbek a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek. A népszerűségük egyik oka az, hogy az alapanyagaik általában olyan területekről származnak, amelyeket nem kezeltek vegyszerekkel.
Bővebben >>>

Turbánliliom

Turbánliliom

Madármegfigyelő tornyok is épülnek a Hanságban a magyar-osztrák közös program segítségével
Több mint 2,2 millió euró költségvetésű, határon átnyúló természetvédelmi projekt indult a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, és három osztrák szervezet társpartnerségével. A 85 százalékban uniós támogatású program legfontosabb célja, hogy közel negyvenezer hektár védett területen elősegítse a biológiai sokféleség megőrzését – hangzott el a magyar-osztrák projekt kedd délutáni nyitórendezvényén, Sarródon.
Bővebben >>>

Az állatok mellett már fákat is örökbe lehet fogadni a Budakeszi Vadasparkban
A társadalmi felelősségvállalás jegyében idén két nagyvállalat is élt a Budakeszi Vadaspark által biztosított lehetőséggel, és faültetéssel újította meg a Vadaspark faállományát. Az állatok mellett immár fákat is örökbe lehet fogadni – akár magánszemélyként is –, aki pedig így dönt, az a hazai erdőket és a jövőt támogatja.
Bővebben >>>

Megjelent! A Baranyai-dombság turistakalauza
Örömmel tájékoztatjuk a természetjárókat és a Baranyai-dombság természeti, építészeti és kulturális értékei iránt érdeklődőket, hogy megjelent a Mecsek Egyesület kiadásában, Dr. Lakatosné Novotny Sarolta lektori munkájával és Biki Endre Gábor szerkesztésében „A Baranyai-dombság turistakalauza” című kiadvány.
Bővebben >>>

Virtuális séta a Böddi-széken

Virtuális séta a Böddi-széken

Megkezdődött az idei országos madáretetési szezon
Jóval több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra nem csak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban és a sokadik emelet magasságában is.
Bővebben >>>

Megmozdult a magaspart, veszélyesen megdőlt a balatoni Valkó-kilátó Fonyódon
Ismét megmozdult a magaspart Fonyódon, emiatt megdőlt a Valkó-kilátó nyugati fele. Így nem csak a magaspart vált veszélyessé ezen a szakaszon, de a kilátó további sorsa is kérdésessé vált – írja a fonyod.hu.
Bővebben >>>

Sáskajárás állította meg a vándorló gólyákat a Száhel-övezetben
Sáskajárás alakulhat ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november elején közreadott előrejelzése szerint az afrikai Száhel-övezetben, a táplálékbőség pedig megállította vándorútjukon a fehér gólyákat (Ciconia ciconia) – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkordinátora az MTI-t.
Bővebben >>>

Tatai Vadlúd Sokadalom

Tatai Vadlúd Sokadalom

November 26-án ismét Tatai Vadlúd Sokadalom!
A hónap utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5.000-6.000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.
Bővebben >>>

Adventi meseíró és Betlehem-készítő pályázatot hirdet a Fertő-Hanság Nemzeti Park
Két nagyszerű pályázatot is hirdetett a Fertő-Hanság Nemzeti Park Advent idejére. A meseíró pályázat során a legfontosabb feltétel, hogy a szereplők a nemzeti parkban található kiemelt fajok legyenek, a helyszínek pedig a nemzeti park élőhelyei. A kreatív pályázat esetében a természetben fellelt kincsekből – levelek, természek, stb. – kell Betlehemet készíteni. A legjobb alkotások mindkét esetben szerephez jutnak a Kócsagvári Adventi Vásáron, sőt, a legügyesebbek 2017-ben ingyenesen látogathatják majd a Fertő-Hanság Nemzeti Park turisztikai programjait.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?