A nyárfatermesztés helyzetéről, jövőbeni kilátásairól tartottak konferenciát

nyarfa_levelJelentős termelés-visszaesésre van esély a nemesnyárasoknál a következő tíz évben, mivel természetvédelmi célokból jellemzően hazai nyárral, illetve a gyenge adottságú területeken más fafajokkal váltják fel a nemesnyárasokat – mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Szolnokon a Nyártermesztés helyzete, jövőbeni kilátásai konferencián.

Ugron Ákos Gábor előadásában elmondta: a hazai nyárasok helyzete sokat romlott az elmúlt évtizedekben. A javuláshoz mind az ökológiai, árvízvédelmi és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni. Felülvizsgálandó, hogy mind az alkalmazott technológiak, mind az alkalmazott fafajok tekintetében, illetőleg a jogszabályi környezetben milyen optimalizálásokat, egyszerűsítéseket lehet véghezvinni.

Megoldást jelenthet az energetikai és faipari célú ültetvények felkarolása, ami a magas hozzáadott-értékű, mezőgazdasági módszerekkel kezelt ültetvénykultúra szélesebb körű meghonosítását eredményezheti – mondta a helyettes államtitkár.

Kitért arra, hogy Magyarország a mintegy 120 ezer hektár nemesnyárassal Franciaország után a második helyen áll Európában, megelőzve például Olaszországot és Németországot. A nemesnyárasokból származó faanyag az erdőgazdálkodás évi 7 millió köbméter fakitermeléséből egymilliót tesz ki, ez az akác és a fenyő után a harmadik legnagyobb tétel.

A nemesnyár érdekében történő feladatok megvalósításához szükséges támogatási rendszer rendelkezésre áll, és a kiváló környezeti adottságaink világszínvonalú szaktudással párosulva egy újabb sikertörténethez járulhatnak hozzá – emelte ki Ugron Ákos Gábor.

(MTI/FM Sajtóiroda)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?