Az ipari célú erdőtelepítések is bekerülnek az erdőtörvény módosításába

iparifa_ultetveny_vadex_69Új erdészeti tevékenységi formaként, törvénymódosítással már a közeljövőben bekerülhet az erdőtörvénybe az ipari célú erdőtelepítés – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton Somogyszobon.

Kis Miklós Zsolt, a magánerdő-tulajdonosok éves országos találkozójához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy várhatóan egyéni képviselői indítványként bekerül a jelenlegi erdőtörvénybe a ma még a jogszabály által el nem ismert, de egyre nagyobb jelentőségű ipari célú erdő fogalma.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) rendezésében tartott programon Kis Miklós Zsolt mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy több mint 12 ezer magánerdő-tulajdonos tagja van a kamarának, amely az ágazatot érintő időszerű kérdésekben is próbál segíteni. Ilyen például a haszonbérleti szerződések ügye, az osztatlan közös tulajdon erdőterületekre is vonatkozó “anomáliája”, a földforgalmi szabályozás kérdése, és kiemelten kezelik az erdőtörvény tervezett módosítását is.

iparifa_ultetveny_vadex_68

Elmondta, hogy az erdőgazdálkodóknak több mint 100 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre a tárcánál kezelt 1300 milliárd forintos összegből. Ezek a pályázati lehetőségek három fő célhoz igazodva környezetvédelemmel kapcsolatos, eszközbeszerzéseket segítő, illetve – összegében a legjelentősebb szeletként – erdőtelepítést segítő kiírások.

Az utóbbi körbe tartozik a klasszikus erdőtelepítésen kívül az ipari célú erdők telepítése. Ezek elterjedéséhez szükség van az erdőtörvény módosítására – jelezte Kis Miklós Zsolt.

Kapcsolódó bejegyzéseink:
Gyakorlatban mutatták be az ipari faültetvények jelentőségét Sárosdon (+KÉPEK)
Csodavárás helyett egy lehetséges megoldás – jövőnk az iparifa-ültetvény!
Felkészült a szakma az ipari faültetvényekre? – Magánerdőkért Egyesület konferencia
Luzsi József: Élhető, megélhető erdőtörvényre van szükségünk – Magánerdős nagyrendezvény Somogyszobon (+KÉPEK)

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?