Átadták a Szentendrei Erdészet új épületét a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

szentendrei_erdeszet_1Ünnepélyesen felavatták a Szentendrei Erdészet új épületét, ami egy másfél évtizede kezdődött, az erdőgazdaság egészét érintő fejlesztési folyamat fontos mérföldköve. Ez idő alatt a Pilisi Parkerdőnél az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó infrastrukturális, természetvédelmi és turisztikai beruházások összköltségvetése meghaladta a másfél milliárd forintot.

A felújított és új turistaházak, az új kilátók, a rendbe hozott és kibővített turistaút-hálózat, vagy az idén átadott Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat a Pilisi Parkerdő közjólétet és turizmust gyarapító beruházásai. Ezekkel a sokak által ismert és használt fejlesztésekkel párhuzamosan azonban a Parkerdő következesen, lépésről lépésre újítja meg és bővíti szűkebb szakmai tevékenysége, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem magas színvonalú ellátásához szükséges feltétel- és eszközrendszert. Az elmúlt másfél évtizedben az erdei infrastruktúra folyamatos karbantartásán és lehetőségek szerinti felújításán, bővítésén, számos természetvédelmi projekt megvalósításán és komoly szakmai szemléletváltáson keresztül vezetett az út az európai színvonalú erdőgazdálkodás biztosítására érett és alkalmas Pilisi Parkerdő létrejöttéig.

szentendrei_erdeszet_2

Az átfogó munka során többek között a Parkerdő valamennyi erdészetének épülete megújult. E sort zárta a Szentendrei Erdészet, amelynek korábbi irodája Szentendre történelmi belvárosában, a római kőtár közvetlen környezetében helyezkedett el. A terület műemléki védettsége miatt azonban az időközben szükségessé vált korszerűsítést ott nem lehetett elvégezni. Az új helyre, az Anna-völgybe költözött erdészet mostantól nemcsak hozzáillő környezetbe, hanem stratégiai helyre is került, a Pilisi Parkerdő Zrt. által vagyonkezelt terület súlypontjába: a Parkerdő egyik „kapujához”, Dömör-kapu mellé.

Az új Szentendrei Erdészet bejáratánál felállított, helyi faanyagból faragott székely kapu a hagyományos erdélyi jókívánsággal („Békesség a bejövőnek, egészség a kijövőnek!”) fogadta az erdészet ünnepélyes avatására péntek kora délután összegyűlt vendégeket. Az avató ünnepség kezdetét vadászkürt hangja jelezte, ezt követően Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőbeszédet.

szentendrei_erdeszet_1

Zambó Péter beszédében hangsúlyozta: „A Pilisi Parkerdőgazdaság közjóléti és turisztikai eredményeit sokan ismerik, és a visszajelzések alapján szeretik is, hiszen turistaházaink teltházasak, és évi több mint 20 millió látogató fordul meg turista- és kerékpáros útjainkon. Erdeink állapota miatt sem kell szégyenkeznünk: az elmúlt másfél évtizedben a Pilisi Parkerdőgazdaság Magyarországon elsőként tért át lépésről lépésre, mind nagyobb és nagyobb területeken a fenntarthatóságot szolgáló örökerdő-gazdálkodásra. Az általunk gondozott erdők javarészt jó állapotúak és egészségesek, miközben egy kétmilliós nagyváros és agglomerációjának terhelését, valamint az időközben Magyarországon is érzékelhető klímaváltozás hatásait kell elviselniük. Mindehhez az elhasználódott és elavult erdei infrastruktúra folyamatos megújítására is szükség van: többek között 520 millió forintból újítottuk fel az erdőgazdaság területén lévő utakat, 200 millió forintot pedig az erdész szakembereinknek szánt szolgálati lakások felújítására fordítottunk. Egészséges, a jövő generációi számára is felüdülést, tiszta levegőt nyújtó erdők fenntartása a feladatunk, és e feladat ellátásához nemcsak szemléletváltás szükséges, hanem az eszközeinket, a módszereinket, az infrastruktúránkat is fejlesztenünk kell, mert az erdők környezeti terhelése és a klímaváltozás is erre kötelez bennünket.”

(Pilisi Parkerdő Zrt.; Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?