Kötélpályás fakitermelés az Egererdő Zrt.-nél (Videó)

kotelpalya_egererdoKötélpályás fakitermelést végeznek az Egererdő Zrt. munkatársai Kékestetőn. A bükkös állomány gyérítéséből származó növényzet nagy részéből lakossági tűzifa lesz. Ezzel a technológiával kizárólag a hegyvidék nehezen megközelíthető részein tudnak munkát végezni az erdészet dolgozói.

“Kékestető alatt a gondházkőnél egy bükkös állományban úgynevezett növedékfokozó gyérítést végeznek az Egererdő Zrt. munkatársai. A hegyvidéki körülmények miatt, amely köves sziklás és meredek, a kitermelés drótkötélpályás technológiával zajlik” – mondta el Dudás Béla erdészeti vezető.

Ezzel a kitermeléssel egy állománynevelési munkát hajtanak végre. A jogszabályok szerint az idős állományok fakitermelését szeptember 1-jétől lehet elkezdeni, ám ez egy olyan munkálat, és technológia, amelyet nyáron is végezhetnek a fakitermelők. Azt, hogy melyik fa kerül kivágásra és milyen területen, az erdészet munkatársai szigorú szakmai szabályok alapján döntik el- hangsúlyozta az erdészet vezetője.

Napjainkban hangsúlyos kérdés a tűzifa kérdése, melyre nagyon nagy lakossági igény mutatkozik. Az erdészet munkatársai az érdeklődők türelmét kérik, mivel még nincs annyi rendelkezésre álló készlet, ami az igényeket ki tudná elégíteni. Várhatóan szeptember közepén már pontosabb adatokkal tudnak szolgálni a leendő vásárlóknak.

Videó a kötélpályás fakitermelésről a Gyöngyös TV alábbi videójában, 6:45-től:

(Gyöngyös TV)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?