Lignin alapú szénszálas technológia? – Zöld termékek erdészeti nyersanyagokból

erdeszeti_zoldtermekAz előrejelzések alapján az erdészeti nyersanyagok és a hulladék termékek nagyon fontossá válnak a jövő klímatudatos gyártási folyamatában. A környezetbarát szénszálak, bioműanyagok, szintetikus üzemanyagok és a beszélő digitális csomagolás csak néhány azon jövőbeli termékek közül, amelyeket a Nemzetközi Faipari Biofinomító Hét (International Wood Biorefining Week) nevű rendezvényen mutatnak majd be. Az esemény 2015. május 24. és 26. között, Stockholmban lesz.

A fa keménységéért felelős cellulóz és lignin, valamint a növekedési sejtek is kombinálhatók az új technológiával az új anyagok létrehozásához. A lignin környezetbarát szénszállá alakítható, amelyet kis súlyú termékekhez lehet felhasználni. A nanotechnológia segítségével tartós, könnyű és környezetbarát cellulóz anyagok termelése is lehetséges.

„A társadalomnak nagy elvárásai vannak az erdészeti iparággal szemben” – magyarázta Mikael Hedlund, a Nordisk Papperstidning & Biobusiness magazin főszerkesztője. Az erdészeti nyersanyagok alapvető felhasználásával új anyagokat és új energiaipari termékeket tudunk előállítani, amelyek segítenek az éghajlatváltozás kihívásainak a megoldásában és a fosszilis nyersanyagok és üzemanyagok helyettesítésében. „A bioalapú anyagok és bioüzemanyagok új üzleti lehetőségeket nyitnak meg” – tette hozzá Mikael Hedlund.

Az erdőből származó anyagokban számos lehetőség rejlik. A rendezvény alatt a nanocellulóz és a szénszálas technológiát is bemutatják majd.

Környezetbarát szénszál a járművekben

Az autóipar a járművek karosszériájához, belső terekhez és akkumulátorokhoz használható lignin alapú szénszálas technológiában érdekelt. A környezetbarát szénszálas technológia számos gyártási folyamatban költséghatékony és környezetkímélő is egyben.

A Nemzetközi Faipari Biofinomító Hét progjamjai között lesz a „Nahát, ez beszél! – a holnap csomagolása” című előadás, amely a megnövekedett digitalizáció iparági kihasználására, és a beépített elektronikus rendszerekre fókuszál majd. Az esemény az erdészeti iparág képviselőit és a végfelhasználókat fogja összehozni, és a csomagolástechnológiában használható legmodernebb elektromos vezetőképességű cellulózt és szenzort mutatják majd be.

erdeszeti_zoldtermek

Az erdészeti iparág is a fejlett bioüzemanyagok termelésének a küszöbén van. Számos termelési módszer lehetséges, ilyen például a gázosítás vagy a katalitikus folyamatok. A végtermékek közúti forgalomban, légi és tengeri szállításban is használhatóak. A technológai előnyök a szilárd bioüzemanyagokra is alkalmazhatóak, ahol a mennyiség csökkentése a cél az energiaérték növelése mellett.

Az erdészeti vállalatok a teljes energiarendszer fontos részét képezik, valamint stratégiai szerepet tudnak vállalni egy jövőbeli megújuló energiarendszer kifejlesztésében.

„A Nemzetközi Faipari Biofinomító Hét egy fontos nemzetközi találkozási színtér a teljes bioalapú erdészeti iparág számára. Cél az ismeretek cseréje, vitafórumok tartása, hálózatépítés és az üzleti kapcsolatok létrehozása a biogazdaság újításai és az újítók között” – magyarázta Gustav Melin, a Svéd Bioenergia Szövetség (Svebio) vezérigazgatója.

A Nemzetközi Faipari Biofinomító Hét a Svebio, az Adforum, az Elmia és a Nordisk Papperstidning & Business közös szervezésében zajlik majd. A program magában foglalja a Nemzetközi Rost és Papír Hét megrendezését, a Biogazdasági Innovációs Fórum-ot és a Világ Bioenergia eseményt is, ezáltal egy átfogó találkozóhelyet teremt az erdészeti termékeket finomító iparág számára.

Az esemény konferenciapartnere lesz a skandináv régió vezető kutató és technológiai vállalata, a VTT (Technical Research Centre of Finland), valamint az Innventia, amely egy vezető kutatóintézet a világon és többek között az erdészeti nyersanyag alapú fejlesztésekben érdekelt.

kocsiistvan_fordito_ujA konferencia programja nemsokára megtalálható az esemény honlapján: www.iwbweek.com

Fordította:
Kocsi István, angol szakfordító
www.kocsiistvan.webs.com
kocsiistvan@freemail.hu

Forrás:
http://www.elmia.se/en/for-press/newsroom/#/pressreleases/new-green-products-from-the-forest-s-raw-materials-1261724?utm_campaign=send_list

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?