Több mint 980 millió forintos támogatásból hoztak létre fűrészüzemet Miskolcon

borsodwood_2Az Új Széchenyi Tervből nyert több mint 981 millió forintnyi támogatással épített fel a WIS Holding Zrt. egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzemet, amelyet pénteken adtak át Miskolcon. Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a fűrészüzem átadása előtt az MTI-nek azt mondta, 3-4 millió köbméternyi fa évente az a mennyiség, amelyet a 22 magyarországi állami erdőgazdaság kitermel, ebből körülbelül 150 ezer köbméter a legértékesebbnek számító tölgy.

Az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban felépült üzem éves feldolgozási kapacitása mintegy 40 ezer köbméter, kétműszakos munkarend mellett. A rugalmas technológiának köszönhetően az üzem a Magyarországon honos összes lombos fafajta – elsősorban bükk, tölgy – feldolgozására alkalmas.

borsodwood_3

Az államtitkár hangsúlyozta: az új faanyagforgalmi szabályozás révén szeretnék biztosítani, hogy a fa elsősorban a magyar vállalkozásokhoz kerüljön, és előnyben részesüljenek az állami fafeldolgozó üzemek.

A miskolci projekthez kapcsolódó kutatásokat tíz emberből álló kutató-fejlesztő csapat végezte. A kutatási irányok az optimális kihozatalt biztosító zöld technológia fejlesztésére, a hatékony hulladékfeldolgozás irányaira, a legkedvezőbb logisztika kialakítására, a környezetbarát vegyszeres faanyagvédelemre és a hőkezelés fejlesztésére irányultak. A kutatási eredmények beépültek a projekt megvalósításba.

borsodwood_1

Az üzemcsarnok épületét és a tárolóterületeket a legmodernebb igényeknek megfelelően tervezték és valósították meg. A technológia környezetbarát, ez azt jelenti, hogy a bekerülő anyag 100 százalékban hasznosul, valamint minimalizált a fosszilis energiahordozók felhasználása.

borsodwood_4

 

A beruházás Miskolc legújabb ipari parkjában, az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban valósult meg, amely az épületet és az alapinfrastruktúrát biztosítja. Jelenleg, az üzemi működés megindulását követően egy műszakban 5 irodai és vezető dolgozót, valamint 20 fizikai dolgozót alkalmaznak. A tervek szerint a Miskolcon felépült üzem 2015-ben 14 ezer köbméter fűrészrönköt vág fel, majd 2016 második felére, a kétműszakos munkarend kialakítása után, évi 40 ezer köbméter faanyag feldolgozása válik lehetővé. A kétműszakos munkavégzéskor már mintegy 50-60 lesz az alkalmazotti létszám. A technológiához tartozik az egyidejűleg 700 köbméternyi fűrészáru szárítására alkalmas szárító-gőzölő üzemegység is.

(MTI; Fotók: http://borsodwood.com/)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?