Vízben állnak az erdők – Tűzifahiány is lehet?

belviz_erdo_3A rengeteg eső hátráltatja az ilyenkor szokásos fakitermelést. Sok helyütt sem vágni, sem szállítani nem tudnak. Több helyütt is méteres mélységű kis tavakkal lehet találkozni ott, ahol útnak kellett volna lennie. A fák is hetek óta vízben állnak. A sár és a víz miatt sem az emberek, sem a munkagépek nem tudják megközelíteni ezeket a területeket.

Vereczkey Márton, a Kaszó Zrt. kereskedelmi osztályvezetője: “A legrosszabb a helyzet talán a laposabb, éger termőhelyeken alakult ki. Ezeken egyáltalán nem tudunk fát termelni, mert elsüllyednek a gépeink. Ráadásul, ha mégis rámennénk az átázott földre, akkor hatalmas károkat okoznánk a talajban is.”

belviz_erdo_2

A Mecsekerdő Zrt. somogyi területén is hasonló a helyzet. Az ottani erdészek azt mondták: ez akár átmeneti tűzifahiányt is okozhat, mivel a környéken élők mindig a lehető legközelebb fekvő erdőből vásárolják a tűzifát.

A sok csapadék nemcsak a fakitermelést, hanem az erdőtelepítési munkálatokat is hátráltatja. Pedig a faültetést már most el lehetne kezdeni, hiszen áprilisban már sokszor nem alkalmas rá az időjárás a meleg miatt.

belviz_erdo_1

(kapos.hu nyomán)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?