Hidegben többen lopják a fát

falopasTilos engedély nélkül fát kivágni az erdőkből, a hideg beköszöntével mégis megjelennek a fatolvajok. Hétfőn két férfi két mázsa kivágott tűzifával bukott le Kistelek külterületén.

Vasárnap már havazhat az ország legtöbb területén >>>

Kistelek külterületén járőröző körzeti megbízottak értek tetten két férfit, akik kétmázsányi tűzifát toltak hazafelé egy közeli erdőből. – Az 57 éves S. Imre és a 49 éves R. László beismerte a bűncselekményt, de azzal védekeztek, hogy nem tudták, hogy az erdőből nem vihetik el a fát – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Július közepétől a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat az állami erdőgazdaságok felett. – Akár állami, akár magántulajdonban van egy erdő, onnan csak meghatározott mennyiségű fát lehet kivágni a megfelelő engedélyek birtokában. Magánszemély saját szakállára fát erdőből sehol sem vághat ki, hiszen nem csökkenhet korlátlanul egy erdő területe – közölte Spiegel Endre. A DALERD Zrt. vezérigazgatója elmondta: a téli időszakban ettől függetlenül területükön mindig megszaporodnak a falopások, hiszen a tűzifa nem olcsó.

– A károkat tavasszal mérjük fel. A falopásokat a kormány különböző programokkal próbálja megelőzni, ami már tavaly éreztette a hatását. Társaságunk 28 ezer hektár erdőért felel, amelyekből tavaly mindössze 40 köbméter fát loptak el. A kormány által hirdetett csökkentett áru tűzifa-értékesítési akció alig egy hónapja fejeződött be, az önkormányzatok pedig szociálistűzifa-programot hirdettek meg a rászorulóknak. Ezeknek köszönhetően csökkent a falopás az erdeinkből – magyarázta a vezérigazgató.

A megye egyik legnagyobb tanyavilágával rendelkező Bordányban szociális alapon évek óta oszt tűzifát a rászorulóknak az önkormányzat. – Idén 102 erdei köbméter fát tudunk szétosztani. Hatvan-hetven igény futott be karácsonyig, szerintem mindenkinek jut. A gyerekes családoknak kettő, a gyermekteleneknek egy köbméter tűzifát oszt ki az önkormányzat, de vizsgáljuk azt is, hogy egyéb támogatásban részesültek-e a kedvezményezettek. A szociális tűzifa kiosztásával február 15-éig kell elszámolni az önkormányzatoknak – mondta Tanács Gábor polgármester.

A Kistelek külterületén elfogott két férfi ellen lopás gyanúja miatt indított büntetőeljárást a rendőrség.

(delmagyar.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?