Soha nem látott mennyiségű dámtrófea Gúthon (+Képek)

3 (1)Ötödik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A Zöldház előtti bemutatón számos környékbeli vadásztársaság és szakmai szervezet képviseltette magát.

A 2014-es esztendő kettős évfordulót jelent társaságunk számára. Éppen húsz éve, 1994-ben alapították a NYÍRERDŐ-t. Néhány hete Gúthon, a felújított Krajcárhegyi pihenőcentrumban tartott ünnepségen idéztük fel az elmúlt két évtized legfontosabb történéseit. Ebből az alkalomból adtuk át az idén alapított, kiemelkedő munka elismerésére szolgáló Nyírliget díjat. Az egyik díjazott Szigeti Imre, a Gúthi Erdészet erdész-vadásza lett – mondta köszöntőjében Szalacsi Árpád, vezérigazgató.

1a

A másik évforduló rövidebb időszakhoz kötődik: 2010-ben döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal trófeaszemlét rendezünk Gúthon. Az volt a célunk, hogy szakmai körben adjunk számot vadgazdálkodási munkánk eredményéről. A térség meghatározó vadfaja, a dámszarvas mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza ezen a területen. Hazai és külföldi vadászok sokasága, két világrekord, két Edmond Blanc díj és számos kiemelkedő trófeájú bika bizonyítja, hogy milyen jó döntést hoztak elődeink, amikor dámszarvast telepítettek ide. Nehéz, szisztematikus munkával sikerült azt elérni, hogy Gúth neve mára világszerte összeforrt a dámmal – fogalmazott Szalacsi Árpád.

2

A teríték zöld gyepe beszél – idézte egy kollégája mondását Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Úgy fogalmazott: fontos azonban, hogy ez a zöld gyep ne befolyásolja a távcsövet kezében tartó kísérő vadászt, és merje azt mondani egy nagy bikánál a vendégnek, hogy „kérem ezt ne, majd jövőre vagy azután”. Ezen túl a szigorú selejtezés és a bikák öregbítése a titka a gúthi vadgazdálkodásnak.

3 (1)

Korábban egy szezonban soha nem esett ennyi dámbika Gúthon. A barcogás idején 117 vadat hoztak terítékre a vadászok. A legnagyobb dámtrófea 5,4 kilogramm súlyú (201,88 IP pontos), további nyolcnak a súlya haladta meg az öt kilogrammot, négy és öt kiló között pedig 46 volt. Az átlagsúly megközelíti a négy kilogrammot. Az érmes arány 83 százalék: 67 arany, 20 ezüst és 10 bronzérmes trófea jelenti a mérleget. A hét puskavégre került gímbika átlagsúlya meghaladta a 7,6 kilogrammot. A legnagyobb 9,35 kilós és 198,51 IP pontot kapott a bírálaton.

(Nyírerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?