A Jobbik szerint csak porhintés a szociális tűzifa – 5 százalékos áfát javasolnak

szocialis_tuzifaA Jobbik porhintésnek tartja a szociális tűzifa-támogatásokat, az ellenzéki párt nagyobb mértékű áfacsökkentést sürget.

Apáti István, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján megkésettnek és szemfényvesztőnek nevezte, hogy a kormánypárt a választás előtt jelentette be a tűzifa-támogatásokat. Megjegyezte: pártja két éve szorgalmazza nemcsak a tűzifa, hanem az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra csökkentését.

Az ellenzéki politikus szerint a szociális tűzifa a rászorulók töredékéhez jut el, s a 10 százalékos árcsökkentést sem tartják elegendőnek. Kifogásolta, hogy a támogatások csak az állami erdészeti beszerzési forrásokat érintik, miközben sokan más forrásból kénytelenek vásárolni. Emellett feltételezése szerint az érintettek frissen vágott fát kapnak majd, aminek rosszabb a fűtőértéke.

A jobbikos politikus arra a kérdésre, hogy a Belügyminisztérium három év alatt háromszorosára növelte a szociális tűzifa-támogatásokat, azt mondta: ez a 3 milliárd forint csepp a tengerben és nem teremt egyenlő feltételeket azokkal, akik például távhővel vagy földgázzal fűtenek.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?