Évente 3,8 millió köbméter vastag tűzifát használnak fel hazánkban

Az elmúlt hetek hidegebb napjain sokfelé gyújtottak be a kályhákba, kazánokba. A táv- vagy gázfűtéses lakásban ülve szinte hihetetlennek hangzik, de a fa mint tüzelő vidéken máig nem ment ki a divatból. A többség már nyár végén megkezdi a felvásárlást, de az állami erdőgazdaságok és az önkormányzatok a rászorulókról sem feledkeznek meg: egy-egy területen ezrekről gondoskodnak különböző akciókkal és szociális programokkal.
Évente 3,8 millió köbméter vastag tűzifát használnak fel hazánkban
Épp csak október van, de a telet ígérő hideg az elmúlt hetekben már többször megmutatta magát. Nem csoda, hogy a közelmúlt hűvös estéin, csípős hajnalain tíz-, sőt talán százezrek gyújtottak be szerte a vidéken, ahol a kályha melegét, a kazán tüzét ma sem táplálja más, mint az erdő fája. – A tüzelő felvásárlása nyár végén kezdődik, és ha nehezen enyhül az idő, tél végén, tavasz elején is elkelnek még kisebb tételek. Az országban rengeteg Tüzép és árus kínálja ilyenkor portékáját, de az állami erdőgazdaságok közvetlenül is árusítanak. Figyelemre méltó adat, hogy évente körülbelül 3,8 millió köbméter vastag tűzifát használnak fel hazánkban. Az állami erdőgazdaságok közül a Verga Zrt. 15-20 ezer köbméter tűzifát értékesít a vonzáskörzetében élő embereknek – avatta be lapunkat a veszprémi társaság vezetője. Tengerdi Győző szerint a fa népszerűségében kétségtelenül közrejátszik, hogy magas fűtőértékéhez elérhető ár társul. Az erdőgazdaságok mindemellett gyakorta segítik különböző „csomagokkal”, akciókkal a téli felkészülést. A Vergánál például kimondottan népszerű a gyűjtött fa: a kijelölt erdőterületen, szakmai felügyelet mellett az emberek összegyűjthetik az ágakat. – Ez a legolcsóbb megoldás, ha valaki gyújtóshoz, tüzelőhöz akar jutni – jegyezte meg az erdőgazdaság vezérigazgatója. Kimondottan fűtés céljára természetesen nem a vékony vesszők, hanem a kuglizott vagy hasított fa a legmegfelelőbb. Ezekből is zömmel a keményfát, a bükköt, csert, esetleg a gyertyánt keresik a vevők. A disznóvágások idején szintén kelendő a bükk, de a fűrészport ugyancsak sokan viszik a füstölések miatt.

futoertek

Érdemes megjegyezni, hogy az erdőgazdaságok általában külön gondot fordítanak a rászorulók megsegítésére. A Verga Zrt. például karitatív szervezeteken keresztül ezer mázsa fát oszt szét az Ezernyi segítség program részeként. Júliusban pedig a társaság vezetése bejelentette, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében csatlakoznak a kormány rezsicsökkentő programjához, és ennek keretében mérséklik a lakossági tűzifa, valamint a dolomitmurva árát. Ugyancsak idetartozik, hogy a Belügyminisztérium múlt pénteki bejelentése szerint idén hárommilliárd forintra nőtt a szociális tűzifa támogatási kerete, a forrásra már pályázhatnak is az önkormányzatok. A hírről az MTI számolt be, s kiemelte: a 2011-ben indult szociális fűtéskönnyítő program lényege, hogy az ötezer lakosnál kisebb települések helyhatóságai állami forrásokat hívhatnak le ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Az első két évben egymilliárd, tavaly kétmilliárd, idén pedig már hárommilliárd forint a megpályázható keret. Figyelemreméltó: a hátrányos helyzetű térségek településeinek nem kell önrészt felmutatniuk, másoknak pedig tűzifára köbméterenként ezer forint, szénre 500 forint az önrész. A szén új elem a programban, de csak akkor éri meg, ha a település a közvetlen környezetéből be tudja szerezni. Az önkormányzatok a kihirdetéstől számított tíz napon belül pályázhatnak, és február 15-ig kell eljuttatniuk a tüzelőt a lakosságnak. Az elszámolás határideje április 15. A tárca hangsúlyozta: a programmal azoknak a rászorulóknak kívánnak segíteni, akiknek nincs korszerű tüzeléstechnikai berendezésük. (MNO) erdomezolike