Bemutatóüzemi programok az Egererdő Zrt. szervezésében

egererdo_bemutatouzemi_programAz EGERERDŐ Zrt. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatást nyert az innovatív technológiákat bemutatóüzemi tájékoztató programok szervezésére. A projekt megvalósítása során az idei évben három bemutatóüzemi napot rendeztek.

Első alkalommal, 2014. július 15-én kedden, a felnémeti Tűzifaudvaron vártuk az érdeklődőket, ahol elsősorban az elmúlt évek fejlesztéseit mutatták be szakembereink, de tartalmas előadásokat hallhattak a résztvevők a fa, mint energiaforrás és a térség kapcsolatáról, a jövőbeni regionális fejlesztési lehetőségekről.

Vendégeink között az állami erdőgazdaságok képviselőin kívül helyi gazdálkodókat, önkormányzati dolgozókat is köszönthettünk. Az előadók között dr. Jung László vezérigazgató a dendromassza, mint energiaforrás jelentőségét, míg Urbán Pál vezérigazgató-helyettes az EGERERDŐ Zrt. tartamosan kezelt erdeinek gazdasági és természetvédelmi szerepét emelte ki. A Tűzifaudvar történetéről, a megvalósult beruházásokról és a faanyag feldolgozásáról az üzemeltető Felsőtárkányi Erdészet vezetője, Borsó Zoltán tartott előadást. Bognár Bence fahasználati műszaki vezető a nagy meleg ellenére is érdekfeszítően mutatta be a tűzifaudvar működési rendszerét, modern gépeit, melyekkel nem csak a környék ipari faanyagellátása, hanem a lakossági igények is megbízhatóan kiszolgálhatóak.

egererdo_bemutatouzemi_program

A második bemutató napon, 2014. július 22.-én, a Szilvásváradi Erdészet várta az érdeklődőket, ahol a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút fejlesztéseit mutatták be kollégáink, Antal József erdőgondnok és Kovács László vasútüzem vezető. Előadásában Schmotzer András, az EGERERDŐ Zrt. Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumának vezetője a Szalajka-völgy történetét mutatta be, erdőgazdálkodási és turisztikai szempontok alapján. A tartamos erődkezelés, a természeti folyamatok pontos ismerete és a gazdasági igények kielégítésnek összehangolásáról Urbán Pál vezérigazgató-helyettes tartott előadást.

A rossz időre való tekintettel az erdei iskola felszereléseit az előadótermekben részletesen ismertették helyi szakembereink, de a megújult, zárt vasúti-kocsik segítségével a Gloriette-tisztás új végállomását és létesítményeit is sikerült megszemlélnünk. Különös érdeklődés övezte az Európai Uniós társfinanszírozásból elkészült hibrid hajtású mozdonyt, amely így a pálya 60%-át tisztán elektromosan képes megtenni, ezzel is hozzájárulva a Szalajka-völgy természeti szépségeinek megőrzéséhez, melyet az EGERERDŐ Zrt. kiemelt feladatának tekint. A Szabadtéri Erdei Múzeum megtekintésére az időjárás nem adott lehetőséget, de minden érdeklődőnek szeretettel ajánljuk az ingyenesen látogatható, a múlt erdő és természetgazdálkodását bemutató, interaktív kiállítóhelyet.

(Egererdő Zrt. Sajtóközlemény; Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?