Létrejött az akác-koalíció

akac_meh2Számos agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével megalakult az Akác-koalíció. „A kezdeményezés célja az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelme az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben” – emelte ki a szervező, Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

„Célul tűztük ki, hogy fellépünk azon uniós és hazai törekvésekkel szemben, melyek az akác korlátozását, esetleges kiirtását vagy támogatásból való kizárását eredményezhetik. Továbbá kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését, így megteremthetjük a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát” – tette hozzá az EP-képviselő.

Tizenkét szervezet már aláírta a kezdeményezést és további agrár- és erdészeti szervezetek csatlakozhatnak, melyet a következő e-mail címen tudnak jelezni: gyorgybertalan.paczay@europarl.europa.eu. Az Akác-koalícióról szóló nyílt levél és az abban résztvevő szervezetek névsora az alábbiakban olvasható:

AKÁC-KOALICIÓ

Alulírottak a mai napon létrehozzuk az Akác-koalíciót, mint a szervezeteink közötti együttműködési fórumot.

Célunk az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelme az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben.

Magyarország akác és akácméz nagyhatalom.

Hazánkban van Európa akácerdejének a fele, ami a hazai erdőterület egynegyedét adja. A nemzetközi hírnévnek örvendő magyar méztermelés bevételeinek jóval több, mint a fele akácméz értékesítéséből származik. Okkal lehetünk büszkék azokra az eredményekre, amelyeket elődeink ennek a fafajnak a hasznosításával ez idáig elértek. Az akác óriási lehetőségeket kínál a jövőben is.

A korlátozások és a támadások nem csak a hagyományok megőrzését, de a jövőbeni lehetőségek kihasználását is veszélyeztetik. Különösen nagy aggodalommal figyeljük azokat az EU jogszabálytervezeteket, amelyek az akácnak, mint nem őshonos növénynek a „betiltásához” vezethetnek.

A magyar érdekek, munkahelyek és vállalkozások megvédése azt követeli, hogy szembeszálljunk a felelőtlen és rosszindulatú törekvésekkel. Nem elegendő azonban a mostani támadások elhárítása, azt is el kívánjuk érni, hogy az akác és az akácméz megfelelő társadalmi elismerésben részesüljön.

Ezért kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését. Ez az erdészek, a méhészek és mindazok munkájának elismerését jelentené, akik oly sokat tettek az akácnak köszönhető nemzetközi sikerekért. Reméljük, hogy a hungarikummá minősítés hozzájárul a megalapozatlan támadások elhárításához, megteremti a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát.

Budapest, 2014. január. 27.

Győrffy Balázs, elnök
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Dr. Gyuricza Csaba, dékán
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

Mészáros László, elnök
Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Jakab István, elnök
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége

Luzsi József, elnök
Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

dr. Jung László, elnök
Nemzeti Biomassza Egyesület

Zambó Péter, elnök
Országos Erdészeti Egyesület

Prof. Dr. Lakatos Ferenc, dékán
Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara

dr. Jung László, elnök
Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség

Dr. Alpár Tibor, dékán
Nyugat- magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara

Dr. Borovics Attila, mb. intézetigazgató
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet

Sódar Pál, elnök
Alföldi Erdőkért Egyesület

Glattfelder Béla
európai parlamenti képviselő

(EPP-HungarianPress)

 

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Létrejött az akác-koalíció

 1. Mihalovic7 szerint:

  Az akác mellett sürgősen be kellene tiltani a napraforgót, a burgonyát, a kukoricát, a paprikát, a paradicsomot is. Ezek sem őshonosak. Tessedik Sámuel (az Alföldet akáccal fásító, a futóhomok megkötője) pedig minimum hazaáruló. Sok még a teendőnk a múlt bűnei feltárásában. Hoppá, a
  szőlőt elfelejtettem! Csak a homoki szőlő maradhat meg, mert a többi amerikai alanyon áll! Kell egy “Idegenhonosítlanitó” bizottság, amely majd összegyűjti az idegen honos fajokat, majd az egyéb idegenhonosokat is, hogy megszabadítsa az országot tőlük.
  > >
  > > Üdvözlettel!
  > >
  > > prof. dr. Majer József ,
  idegenhonos ökológus, zoológus
  Pécsi Tudományegyetem, Biológia Intézet

Vélemény, hozzászólás?