A Tisza-tónál már használják az ARGO kétéltű terepjárót (KÉPEK)

Különleges terepjárót alkalmaznak a Tisza-tónálARGO márkájú kétéltű terepjáró Tiszafüred határában 2014. január 6-án. A különleges, lánctalpas járművet turisztikai célokra állították szolgálatba a Tisza-tónál. Az üzemeltető célja, hogy alacsony vízállásnál is be lehessen járni a tavat. A kanadai gyártmányú, 750 köbcentis motorral meghajtott terepjáró a vízen is tud úszni, így a jármű vízügyi feladatok ellátására éppúgy alkalmas, mint mentésre.

 

Ingoványos talajon és meredek emelkedőn is biztosan halad, a vízben pedig csónakként órákon át használható az a lánctalpas terepjáró, amelyet az év elején helyeztek üzembe a Tisza-tónál egy kirándulásokat szervező turisztikai cégnél. A lassú járműnek számító terepjárót egy 750 köbcentiméter hengerűrtartalmú motor hajtja, a lánctalpak leszerelhetők, ilyenkor nyolc széles gumival felszerelt kerékkel halad.

Különleges terepjárót alkalmaznak a Tisza-tónál

Egyszerre hat személyt tud szállítani, és egy szintén hatszemélyes utánfutó csatlakoztatható hozzá. Posztós Gabriella cégvezető elmondta: a terepjárót azért szerezték be, hogy a turistákat el tudják juttatni a tározótó és környékének azon nehezen megközelíthető helyeire, ahol a szinte érintetlen természet téli szépségeiben gyönyörködhetnek. A jármű iránt a katasztrófavédelmi és a vízügyi szakemberek is érdeklődnek, szükség esetén magától értetődően felajánlják majd használatra e szervezeteknek – tette hozzá.

Különleges terepjárót alkalmaznak a Tisza-tónál

Az ARGO kétéltű terepjárók magyarországi forgalmazója az Erdőgépker Kft., különleges termékükkel az Erdő-Mező Online már többször foglalkozott. “Minden olyan területre el lehet vele jutni, ahova mással nem lehetséges – sem terepjáróval, sem traktorral. Úszik a vízen, halad a sárban, havon, ingoványon, mocsárban. A vadászok imádják!” – fogalmazott Katona Csaba portálunknak még a 2013-as AGROmashEXPO-n. A szakember akkor elmondta; erdészeti, mezőgazdasági munkára is lehet használni az ARGO terepjárót, de a katasztrófavédelem területén sem ismeretlen. A vadgazdálkodás területén, a vadásztatás, vadgondozás, vadetetés kapcsán is komoly segítség lehet.

“Elsősorban vadászoknak, horgászoknak, ajánljuk, de érdeklődnek iránta turisztikai cégek és a katasztrófavédelem is” – mesélte Beznóczky Antal, az Erdőgépker Kft. ügyvezetője a debreceni Farmer-Expo kiállításon, ahol az Erdő-Mező Online videót is készített a kétéltű terepjáróról.

(MTI Fotó: Mészáros János; Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?