Több tízmillió forintos kára lehet a HM Verga erdőgazdaságnak a gyulafirátóti erdőtűz miatt

erdotuzTöbb tízmillió forintos kára lehet a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek a kedden, valamint a közelmúltban Veszprém-Gyulafirátóton keletkezett tüzek miatt; ugyancsak károkat okoz az is, hogy a rendkívüli események megzavarták a bőgésre készülő szarvasbikákat – tájékoztatta a zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-t.

Tengerdi Győző elmondta: az elmúlt két hétben kétszer is tűz ütött ki Veszprém-Gyulafirátóton az erdészet területén, a tűz katonai lőtereket is érintett. A korábbi tűz során több milliós kár keletkezett: a néhány hektáros területen 70 bála égett el – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a keddi tűzben egy a korábbi katonai gyakorlat alatt kilőtt lőszer is felrobbant, és továbbiakat szedtek össze a tűzszerészek.

A mostani becslések szerint az erdőgazdaságnak több tízmillió forintos kára származhat a 16 hektár erdős-bokros terület kiégése miatt – mondta Tengerdi Győző, hozzáfűzve: a károk felmérése még folyamatban van.

Az oltással és a lőszermentesítéssel járó munka, valamint az égő erdő jelentősen megzavarta a bőgéshez készülő szarvasbikákat – az ebből adódó károk egyelőre felmérhetetlenek – jelentette ki Tengerdi Győző. A szarvasbőgés nagyüzemnek számít a vadászati szezonban, ilyenkor a Verga területén 70 bikát szoktak kilövetni. A megzavart szarvasbikák most elvonulnak erről a helyről, és nem biztos, hogy a vadászatokon megtalálják őket – ebből újabb milliós károk lehetnek – összegezte Tengerdi Győző.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?