Csernobil máig meglátszik a fák évgyűrűin

csernobilMáig látszanak a csernobili katasztrófa nyomai a terület fáinak évgyűrűin – írja a BBC. Az új kutatás stílszerűen a Trees (Fák) című folyóiratban jelent meg, a környéken található erdei fenyők (Pinus Sylvestris) növekedését vetette össze más országokban található fenyőkével.

A kutatók szerint a fiatal fákat érintette a legrosszabban a baleset következtében létrejövő sugárzás, és a legnagyobb nyomok az első pár évben figyelhetők meg a fák évgyűrűin. Nemegyszer egészen szembetűnő a változás: a képeken jól látszik, hogy a katasztrófa előtti és utáni időszakban más a fa színének árnyalata.

Azért az erdei fenyőre esett egyébként a választás, mert világszerte elterjedt (az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő), Csernobil környékén is megtalálható, és viszonylag világosan kivehetők az évgyűrűi. Szakértők számára eddig is ismert volt a tény, hogy a katasztrófa után sok a környéken növő erdei fenyő vörösre színeződött és elhalt.

csernobil

A kutatók Fukusimában szeretnék folytatni a kutatást, ahol szintén sok fenyő található. Előzetes felmérések szerint ott nem történt a csernobilihez mérhető fenyőpusztítás, de kisebb jeleket már ott is felfedeztek.

(Index.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?