Levonulóban az ár, barnul az erdő

arvizzLevonulóban az ár, barnul az erdő – az árvíz ráckevei erdőkben végzett pusztítását mutatta be a Hajnal-táj egyik keddi riportja.

Naponta fél méterrel húzódik vissza a megáradt Duna Ráckevénél az ártéri erdőben. Az elmúlt napok gáttól gátig tartó elzártsága után már bizonyos részeken be lehet menni a területre. Az erdészet munkatársai kezdik felmérni a víz okozta károkat, ahol lehet, tisztítják a gátakon futó utakat, rendezik a terepet.

A Pilisi Parkerdőhöz tartozó területen ezer hektárt öntött el a víz.  Hétfőn Rittling István, a ráckevei erdészet vezetője a Hajnal-tájnak elmondta, a második évét töltő, kőris és fekete dió csemetékkel beültetett erdőrészt teljesen ellepte a víz. A fiatal fák levelei már barnulnak, száradnak és a közel jövőben le fognak hullani. „Bízzunk bene, hogy azért még összeszedik magukat, elkezdenek előbb-utóbb kihajtani”, és így nem kell megismételni az erdőfelújítást – fogalmazott a szakember.

Az erdészetvezető elmondta még, területükön az is gondot okozott, hogy egy tarvágás alatt álló részről az úgynevezett vágástéri hulladékot – gallyakat, ágakat – a Duna megemelte és szétterítette a Fővárosi Vízművek kútsorához vezető bitumenúton. A közlekedési vonal járhatósága alapvető fontosságú, ezért ennek felszabadítása volt az első munka, amit el kellett végezni ártérben. A feladatot hétfőre megoldották, így az út már biztonsággal használható. A padkát azonban, amit a víz elmosott, még helyre kell állítani – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában Rittling István, a ráckevei erdészet vezetője.

A Hajnal-táj adásának hanganyaga >>>

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?