Fák klónozásával a globális felmelegedés ellen?

oregfaNon-profit szervezet alakult azzal a céllal, hogy megóvják az idős, óriási fákat a kivágástól, illetve hogy újból erdősítsék a lepusztított területeket.

Vannak fák, amelyek génjei lehetővé teszik, hogy évezredeken át éljenek és növekedjenek, akár egy felhőkarcoló magasságát is elérve.

Emiatt azonban ideális célpontjává váltak a favágók számára, akik egyfajta fordított természetes szelekcióként a legkiválóbb példányokat semmisítették meg, ezzel óriási természeti károkat előidézve.

Ezek és a további, még megmenekülő fák érdekében alakult az a non-profit szervezet (Archangel Ancient Tree Achieve), akiknek célja oly mértékben visszafordítani a károkat, amennyire csak lehetséges. Ehhez először feltérképezik a fák génállományát, illetve összegyűjtik az eddigi sikertörténetek tapasztalatait. Ezt követően pedig klónozással szeretnék benépesíteni a Föld egyes területeit, ezzel is segítve a globális felmelegedés elleni küzdelmet.

(tisztajovo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Fák klónozásával a globális felmelegedés ellen?

  1. forsterh szerint:

    Kanadában az isten háta mögötti területeken egy olyan fenyőfajtát klónoztak, amelyek egyedei az akáccal vetekedő gyorsasággal nőnek ki a vad szája alól. A korábban ezer hektárokon tarra vágott fenyvesek leégetett vágásterületein aztán helikopterekről sűrített levegővel lőtték a talajba a csemetéket, amelyek ápolására azon a vidéken nem találtak embereket. Az intenzív növekedési erély azonban lehetővé tette, hogy minden ápolás nélkül már 3 éves korában záródjon az újonnan felújított fenyőállomány.

Vélemény, hozzászólás?