Tíz őzbakot és tizenkét sutát mentettek ki a vízből egy nap alatt

ozmentes3Tíz bakot és tizenkét őzsutát sikerült az árvíz fogságából kimenteni a tiszaalpári vadászoknak tegnap.

A vadmentő akcióban huszonhárman vettek részt, ezúttal nem csak vadászok, hanem a Tiszai VíziRendészeti Rendőrkapitányság két rendőre, Nagy Csaba zászlós és Monostori Balázs őrmester is kivette a részét a feladatból.

Először Nagy Csaba tartott eligazítást a jelenlévőknek arról, hogy rendőrségi szempontból milyen követelményeket kell betartani. Arra kérte a vadászokat, hogy aki nem tud úszni, az vegyen fel védőmellényt. Ezt követően Víglási Gábor vadászmester osztotta el a feladatokat. Mivel a hullámtérben van egy magasabb rész, az úgynevezett Bokrosi part, az őzek oda húzódtak fel. Ezt a részt kellett bekeríteni. A nyolc csónak egyik fele az erdős részről közelítette meg a partot azért, hogy az ott tartózkodó őzeket kihajtsa a nyílt vízre, ahol már várta az állatokat a másik négy csónak. A vadászmester menet közben a csónakból folyamatosan adta az utasításokat az embereknek.

A tervhez tartozott az is, hogy két ember kiszáll a parton és az őzeket megpróbálják a víz felé terelni. Ez a módszer azonban nem jött be, mert a vadak inkább az erdő felé menekültek. Ott a fák között csak nagyon nehezen lehetett a csónakokkal közlekedni, de azért sikerült az első akció során hat őzet kimenteni a vízből. A továbbiakban is megpróbálták a nyílt víz felé terelni az állatokat, mert ott sokkal könnyebb megfogni őket, mint a bokros, fás részben. A motorcsónakkal gyorsan utol lehet őket érni. A vadőrök egy hosszú rudat is készítettek, aminek a végére meghajlított vastag drótot tettek. Ezzel próbálták az úszó őzet megfogni, és a csónakhoz húzni. Sikerült is, ha nem is mindjárt elsőre. Onnan lehetett tudni, hogy egy őz meg van, hogy az állat „elsírta” magát. Ezt a jellegzetes hangot már jól ismerik a vadászok. Az őzek akkor hallatják, amikor bajban vannak.

A vadmentés mindössze három órán át tartott, ennyi idő alatt sikerült huszonkét őzet megmenteni a vízbefulladástól. Az állatokat a partra vitték, ahol nem csak beoltották (antibiotikumot kaptak), de meg is jelölték őket, hogy melyik területről származnak. Ezt követően pedig több kilométerre a víztől elengedték a vadakat. Kiss Lajos a vadásztársaság elnöke megköszönte mindenkinek a munkáját. Külön kiemelte a vízirendészet munkatársait. A legtöbb őzet a Popper Zsolt Vadasdy Kálmán duó fogta be, összesen hetet. A közeljövőben még egyszer biztosan fognak menteni. Akkor a nyárigáton lévő őzeknek próbálnak segítséget nyújtani.

(baon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?