Dondi árokásókkal a belvíz ellen

Árok karbantartás Dondi DMR 45/GS géppel

Az idei év tavaszán is jelentkező, nagy területeken előforduló belvízkárok és a heves esőzések nyomán kialakult helyzet ismét rávilágított, hogy nagy hatással vannak ránk a környezeti tényezők, de környezetünk karbantartásával sok esetben csökkenteni tudjuk vagy akár el is tudjuk kerülni a károkat.

A vízelvezető csatornák kialakítása, karbantartása sok esetben elkerülhetővé teszi a fenti problémákat. A korábban is belvízre hajlamos területeken okszerű művelésével szintén jelentős mértékben csökkenthetőek a károk. Egyrészt a területek környékén lévő levezetőcsatornák kimunkálásával, tisztításával illetve ezekbe való bevezető csatornák elkészítésével lehet felkészülni a belvízre, másrészt a lazítózással tudjuk a talajok vízháztartását javítani.

A fenti feladatokhoz az olasz Dondi gyár termékeit kínáljuk. A Dondi gyár több mint 150 éves múltra tekint vissza, ami megfelelő technikai, technológiai és tapasztalati hátteret biztosít az új fejlesztésekhez is.

A Dondi gyár központja

A Dondi gyár központja

A Dondi rotációs árokásók 3 gépcsaládba sorolhatóak – úgymint két forgófejes, egy forgófejes, és egy forgófejes-tisztítótárcsás árokásók – amelyeken belül többféle kivitel található a szükséges igényekhez igazodva. A Dondi a termékei széles választékával piacvezető az árokásók piacán immár 40 éve. A Dondi rotációs árokásók legfontosabb része a jó minőségű hajtómű, amely egyszerűen, de biztonsággal és alacsony zajszinttel képes átvinni a hajtást. Minden modellre jellemző a „GLEASON” típusú ferde fogazású kúpfogaskerekek, amelynél a biztonságos nyomatékátvitelt egyszerre három fog kapcsolódása biztosítja, egyben garantálja a hajtómű hosszú élettartamát is.

Dondi DMR 75/32 árokásó munka közben

Dondi DMR 75/32 árokásó munka közben

A két forgófejes árokásók kínálata magas szintű technológiát és teljesítményt biztosít a levezető csatornák és öntöző árkok ásásához és tisztításához. Kerekes traktorokkal új árok kimunkálásánál mászó fokozatban 400-600 m/óra sebességgel, egyszerű tisztítási munkáknál akár 1200 m/óra haladási sebességgel dolgozhatunk. Az alap kivitelű gép 32°-os oldalfalú árkot készít, de 18°, 20°, 23°, 42°-os dőlésszögű kivitelek is rendelkezésre állnak, aminek adaptálása a különböző talaj típusok és munkafolyamatok függvénye. A legnagyobb gép munkamélysége maximálisan 140 cm. A kívánt nagyságú új csatorna kimunkálását a gép egy vagy több menetben képes elvégezni a talajtípustól, a traktor teljesítményétől és haladási sebességétől függően. A kitermelt földet az árok két oldalára teríti a gép.

Az egy forgófejes és az egy forgófejes-tisztítótárcsás árokásók is képesek új árok készítésére és régi tisztítására. A gépek munkasebessége új árok készítésekor 800-1200 m/óra, felújításkor 1200 -1400 m/óra. Ezeknél a gépeknél alapkivitelben 30° az árok oldalfaldőlése. Az egy forgófejes-tisztítótárcsás gépekkel kiviteltől függően maximálisan 55 – 110 cm mély árok, az egy forgófejes árokásókkal kiviteltől függően maximálisan 35-70 cm mély árok alakítható ki. Ezzel összhangban a teljesítmény igény 35 és 150 LE között változik. A kiemelt földet a csatorna jobb oldalára helyezi el a gép, így az út menti árkok karbantartására is alkalmas.

3kép

A Dondi árokásók rossz körülmények között is képesek elvégezni a munkát

A Dondi árokásók között megtalálhatóak a traktor középvonalhoz képest oldalra kitolható gépek új árok kialakításához és karos kivitel traktor melletti árok készítéséhez, tisztításához.

Árok karbantartás Dondi DMR 45/GS géppel

Árok karbantartás Dondi DMR 45/GS géppel

A kínálatban megtalálható a Dondi Drenag gépcsalád, amivel sziklamentes talajokban 8, 14 és 20 cm széles csatorna alakítható ki a kések állításával – a legnagyobb modell esetén maximálisan 100 cm mélységben. A földet az árok jobb oldalára termeli ki az ároknyitó A géppel az árokásással egy menetben alagcső és öntöző cső fektetése is elvégezhető. A munkasebesség 350-650 m óránként. Ha a talaj kemény vagy sziklás, akkor rendelkezésre áll egy speciális volfrám szerszámkészlet is.

Dondi Drenag munka közben

Dondi Drenag munka közben

Az IKR Zrt. a gépek teljes palettájával áll rendelkezésre, így megvalósul a gazdaság igényeinek legmegfelelőbb gép kiválasztásának lehetősége.

Bővebb információkért a gépekről, az árakról, finanszírozásról, keresse az IKR Zrt. gépértékesítőit, akik készséggel állnak rendelkezésre.

Osgyán László

(IKR Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?