Ecuador eladja az esőerdőt

Ecuador kiaknázatlan olajlelőhelyei az őserdő alatt (Forrás: Guardian)

Ecuador 3 millió hektárnyi amazóniai őserdőt adna el kínai olajcégeknek egy nyilvános aukción. A dél-amerikai ország területén nagyjából 8 millió hektár fekszik a Föld tüdejének is nevezett hatalmas dzsungelből, amiért azért érdeklődnek ennyire a kínaiak, mert hatalmas olajkincs rejtőzik alatta. Angy területen jelenleg is zajlik a kitermelés, erősen környezetromboló eszközökkel, annyira, hogy nemrégiben a szomszédos Peru környezetvédelmi vészhelyzetet hirdetett ki a határ környékén.

Kína 2009-ben kezdett el óriási összegeket befektetni Ecuador energetikai és olajiparába. Kínai pénzből épül az ország 12 milliárd dolláros új olajfinomító-hálózata, és két vízierőmű is. Tavaly nyári adatok szerint az ország Kína felé fennálló adóssága 7 milliárd dollár körül volt, ami a GDP tizedének felel meg. Nemzetközi szakértők szerint az ország az energetikai iparán keresztül tökéletesen függővé vált a kínai finanszírozástól, és Kína most ezt használja ki, amikor az adósság fejében az ország olajkészletének nagy részét, és persze azzal együtt az őserdőt szeretné átvenni. Valami hasonlóval próbálkoztak egyébként nemrég az oroszok is, akik Ciprusnak ajánlottak fel az országot az államcsődből kihúzó tőkeinjekciót az olajkincsért cserébe.

Ecuador kiaknázatlan olajlelőhelyei az őserdő alatt (Forrás: Guardian)

Ecuador kiaknázatlan olajlelőhelyei az őserdő alatt (Forrás: Guardian)

Bár az aukciót még csak tervezik, és az ecuadori illetékesek siettek leszögezni, hogy a kínaiak mellett szívesen látnak más vevőjelölteket is, az érintett területeken élő őslakosok már lázonganak az ellen, hogy az ország eladja a lábuk alól a földjüket. Az ecuadori indiánok évtizedek óta hiába küzdenek a földjük kizsákmányolása, az őserdő pusztítása és a környezetrombolás ellen.

(Index.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?