SEFAG Zrt. az Erdők Nemzetközi Napján

ie80 ezer hektáron van erdő Somogy megyében – hangzott el az Erdők Nemzetközi Napján. A megye legnagyobb erdőgazdálkodója arra hívta fel a figyelmet, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük hazánk erdővagyonát, hiszen ebben a világ élenjáró országa vagyunk.

Erdők Nemzetközi Napjára készültek rajzokkal az általános iskolások. A Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület Mondj nemet a szemétre címmel hirdette meg pályázatát, amelynek emblémája Máté Anna alkotása lett.

Merczel István SMETE elnök:
– Sok szép rajz és annak tartalma azt mutatja, hogy a gyerekek és a szüleik, hozzátartozóik nagyon szeretik az erdőt, szeretik a természetes környezetet, sokat kirándulnak. Észrevették azokat a bűnöket, amelyeket elkövetnek az emberek, ez a bűn a szemetelés, amellyel ugye tönkretesszük a környezetünket, észrevették, lerajzolták, sajátos színvilággal, tartalommal vetítették ezt elénk.

Somogy jelenleg 80 ezer hektárnyi erdőterülettel rendelkezik. Emellett sajátos fa fajtái országos szinten is meghatározóak.

Merczel István:
– Nagyon magas arányban található a vizes élőhelyek fa fajtája a berek fa, amely az éger és ez országos szinten a legmagasabb arányban fordul elő Somogy megyében, igen büszkék vagyunk rá. Ipari hasznosítás tekintetében kiemelt jelentőségű a kocsányos tölgy ebből a fa fajtából is nagyon magas arányban található.

A megyében működő legnagyobb erdőgazdálkodó társaság a folyamatos fejlesztést és bővítést tűzte ki céljául, mintegy 12%-al növelnék az általuk kezelt erdőterületet – mondja Barkóczi Iván.

Barkóczi Iván SEFAG Zrt. igazgató:
– Ma elértük azt, hogy 20% az ország erdősültsége, ebből kb. 50%-át az erdőknek az állami cégek kezelik, 50%-a pedig a magánszférába kerül kezelésre. Somogyban 27% most az erdősültség és ebből a mi cégünk a Sefag Zrt. durván 50%-át kezeli az erdőknek.

Hazánkban 2 millió hektár erdő van, így a világ élenjáró országai közé tartozik. Az erdőterületek csökkenése főként a dél-amerikai és az afrikai országokban jellemző. Ahogy a szakemberek mondják, Somogyban jó kezekben van az egyik legtermészetesebb táji elem, ami sokszínűségével segíti a mindennapjainkat, hiszen a növények biztosítják számunkra a friss levegőt és több, mint 2000 somogyinak a biztos megélhetést.

(Somogy TV, Híradó)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?