Megdöbbentő látvány – Több hektárnyi erdőt vágtak ki Tiszabő határában (+Képek)

Mészáros Gergely erdész a károkat méri fel a Tiszabő határában elterülő erdőben. A letarolt fáknak csak a tuskói maradtak. Fotó: Mészáros János

Siralmas képet mutat a tavaly még üdén zöldellő nyárfaerdő Tiszabő határában. Térdmagasságban letarolt fák maradékaként meredező tuskók jelzik több hektárnyi területen, hogy a szegénység nem kíméli a természeti értékeket sem.

– Nézze, micsoda pusztítást vittek itt végbe – mutat körbe Répánszki Miklós erdész a tarra vágott területen. A Közép-tiszai Mezőgazdasági Zrt. közel ötszáz hektáros erdejéből mintegy 6,5 hektárnyi területről lopták el a fát az elmúlt hónapok során.

– Legalább 300 köbméternyi az a faanyag, amit kivágtak innen, mióta megkezdődött a fűtési időszak – mondja az erdészeti szakirányító.
– Korábban is előfordultak kisebb lopások, de 2012 őszén indult az a folyamat, amely mostanra százmilliós mértékű kárt okozott. A tiszabőiek rendszeresen ide járnak tüzelőért, mióta komolyabban ellenőrzik az ártéri erdőket, sőt, mostanában már készenléti rendőrök is járják a környéket. Gyakorlatilag kiszorultak ide azok, akik másként nem tudnak tűzifához jutni.

A tízesztendős nemes nyár erdőben mostanra mintegy 13,5 millió forintos kár keletkezett, ráadásul egykor európai uniós társfinanszírozással telepítették a fákat a művelésből kivont korábbi rizsföldre. Akkor hektáronként 290 ezer forintot költöttek a faültetésre. Most mintegy harmincezer facsemetét kell pótolni, előtte azonban a területet ki kell tuskózni, illetve elő kell készíteni a talajt. Mindennek további komoly költségei lesznek, csupán azért, mert gyakorlatilag lehetetlen megvédeni az erdőt a betolakodóktól.

Kocsmár Gyula agronómus és vadász a kivágott fák mellett. fotó: Mészáros János

Kocsmár Gyula agronómus és vadász a kivágott fák mellett. fotó: Mészáros János

– Minden tőlünk tehetőt megteszünk, folyamatos fegyveres őrszolgálatot működtetünk, sőt többször is a rendőrökkel együtt próbáltuk megakadályozni az illegális fakitermelést, de hiába – mondja keserűen az idős erdész. – Tudja, mit mondott a múltkor egy fiatal, alig huszonéves suhanc, amikor rákiabáltam, hogy ne lopja a fát?

Annyi volt a válasz, hogy én leszek az oka, ha megfagy a hidegben az öt(!) gyereke, neki ezt a fát el kell vinnie! Hát hová jutottunk? Saját tulajdonunkat védjük, de még igazoltatni is csak akkor van jogunk, ha az erdő területén csípjük el a tolvajokat. És mi történik, ha valakit sikerül megfogni? Mivel egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű fáról van szó, legfeljebb 10-20 napnyi közmunkára ítéli a bíróság az illetőt, a céget ért kárt pedig nincs miből megfizetni.

Mészáros Gergely erdész a károkat méri fel a Tiszabő határában elterülő erdőben. A letarolt fáknak csak a tuskói maradtak. Fotó: Mészáros János

Mészáros Gergely erdész a károkat méri fel a Tiszabő határában elterülő erdőben. A letarolt fáknak csak a tuskói maradtak. Fotó: Mészáros János

Járőrök ellenőrzik a területeket

– Télen valóban hangsúlyos probléma az erdőterületek vagyonvédelme, a falopások megelőzése. Szomorú tapasztalat, hogy az ilyen jellegű jogsértések megyénkben is jelen vannak – tájékoztatott Pásztorné Kovács Ágnes őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Az eltulajdonított fa értéke a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. Esetenként védett fafajok válnak az elkövetők „áldozatává”.

A megyei rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a problémát az erdők védelme illetve a bűncselekmények megelőzése és felderítse érdekében. Ezért együttműködik erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberekkel, a járőrök lehetőség szerint ellenőrzik az erdős területeket, az oda vezető útvonalakat. Ennek köszönhetően az elmúlt téli időszakban, így az elmúlt napokban is több fatolvajt fogtak el a megyében a rendőrök. Az erdős területek nagy része azonban magántulajdonban van, így a személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik.

(szoljon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

3 Hozzászólás “Megdöbbentő látvány – Több hektárnyi erdőt vágtak ki Tiszab...

 1. favágó szerint:

  Azt nem értem h az első hektár levágása után nem tűnik fel a szerveknek h hiányzik valami..Ez nevetséges valaki itt nagyon szemet hunyt és ez az elszomorító.

 2. Dr Horváth Róbert szerint:

  A dolog természetesen felháborító! Azonban ez nem ERDŐ volt, csupán egy nyárfaültetvény!

  • gigabursch szerint:

   Na Doktorúr!

   Akkor tessen már elolvasni néhány dolgot.

   Attól mert a természetessége valaminek faültetvény (Evt. 7. § (1) d)), attól az még erdő (Evt. 6. § (1)-(2).

   A fő baj viszont az, hogy a tettesekkel szemben a rendőrség/ügyészség-bíróság nem lép fel azonnal és statáriálisan.
   Mert itt megvalósul a Btk 280. § és 286/A § szerinti környezetkárosítás.

   Itt hívom fel a figyelmét arra, hogy azért az a két betűt sem árt tisztességesen és a jogszabályoknak megfelelően használni. Ha csak bazári doktori címe van (orvos, állatorvos, fogorvos, jogász), azaz amit tudományos kutatás nélkül a fejéhez vágnak akkor a nevét minden esetben dr.-ként kell írnia (2011. évi CCIV. tv. 52. § (7) bek.) és csak ha van PhD fokozata, akkor írhatja Dr.-ként. a neve előtt álló két betűt meg a pontot (53. § (7) bek).
   Ezen semmi sem változtat, hogy akár a 2005. évi, akár az 1993. évi felsőoktatási törvény is teljesen egységes ebben a kérdéskörben. Sőt – ami a bazári doktori címeket illeti – még az azt megelőző jogszabályok sem mondtak ki mást.
   Ha meg van fokozata, tegye ki a PhD-t a neve mögé. Nem szégyen.

Vélemény, hozzászólás?