Átadták az Axiál Kft. új telephelyét Zalaegerszegen

axialkftÁtadták a mezőgazdasági és építőipari gépek értékesítésével, javításával, alkatrészek forgalmazásával foglalkozó Axiál Kft. telephelyét Zalaegerszegen, pénteken.

A zöldmezős beruházás keretében épült telephely kiépítése több mint 500 millió forintba került. A bajai központú, összesen 540 főt foglalkoztató cég a szolgáltatások színvonalának növelése érdekében az elmúlt két évben mintegy 2 milliárd forintot fordított az új beruházásokra és a meglévő vidéki bázisok korszerűsítésére, az idén pedig további 1,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az átadáson hangsúlyozta: az agrárgazdaságon belül hatalmas szegmens a mezőgazdasági gépipar. Az elmúlt tíz évben a gazdák mintegy 770 milliárd forintot ruháztak be új technológiába, gépvásárlásokba. A termelés költségeiben a technika, a gépipar mintegy 30-40 százalékot tesz ki, ezért alapvető, hogy a termelők korszerű, költséghatékony módon tudnak gazdálkodni.

Hozzáfűzte: a gép- és alkatrészellátásban, a szerviz- biztosításban az Axiál a piacvezetők között van. Az új beruházással a nyugat-dunántúli régióban még közelebb kerülhetnek a gazdákhoz, megbízhatóbb módon tudnak hozzájárulni a mezőgazdasági termelés zavartalanságához.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt mondta; a gazdaság, mezőgazdaság iránti bizalmat jelenti, hogy az ország legnagyobb mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalata a nem klasszikusan mezőgazdasági megyében is lát perspektívát. Méltatta, hogy a helyi gazdálkodók korszerű gépekhez, szolgáltatásokhoz juthatnak, pénzügyi szolgáltatással kiegészítve, a város pedig iparűzési adó tekintetében számíthat jelentős bevételre.

Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta: a zalaegerszegi telepet azért hozták létre, hogy közel legyenek a termelőkhöz, és bármikor tudjanak segítséget nyújtani. Megjegyezte: gépet vásárolni akár interneten keresztül is lehet, de a karbantartáshoz, javításhoz szakmai támogatás kell.

Zalaegerszegen 1993 óta működik Axiál telephely, jelenleg 20 dolgozót fogalakoztatnak. Az alkatrész- és szervizszolgáltatási tevékenység mellett mezőgazdasági, építőipari és raktár-technológiai gépeket is értékesítenek, bérbe adnak, valamint bérmunka szolgáltatásokat is végeznek. Tavaly a szervizesek közel 8 ezer üzemóra alatt 96 gépet szervizeltek és üzemeltek be.

A zalaegerszegi telephelyet 18 ezer négyzetméternyi területen hozták létre, az épületek alapterülete 1700 négyzetméter. Az Axiál Kft. 15 telephelyen közel 417 ezer négyzetméteren működik, a fedett szervizműhely kapacitása pedig meghaladja az 5 ezer négyzetmétert.

Az Axiál Kft. évi tavalyi árbevétele 50,7 milliárd forint volt.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?