VM: minden erdő részesülhessen az erdészeti támogatásokból!

2008 nov-dec OK.inddElfogadhatónak értékelte a 2014-2020 közötti időszak uniós keretköltségvetésről szóló múlt heti politikai megállapodást a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-t.

A munkacsoport tizedik, párizsi ülésén a közös agrárpolitika reformjáról, valamint fontos kétoldalú együttműködési lehetőségekről volt szó.

A megbeszélésen mindkét fél kiemelte, hogy a jelenlegi időszakhoz képest kevesebb jut majd az agráriumra, ezért biztosítani kell, hogy minden eurócent eljusson a gazdákhoz. Egyszerűen végrehajtható uniós agrárpolitikára van szükség, amely nem vezethet a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheinek a növekedéséhez – közölte a VM.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy 2014-ben megfelelő átmenetet kell biztosítani az új rendszerhez, ezért a mostani támogatási lehetőségeket – például az átmeneti nemzeti támogatásokat vagy az elkülönített támogatásokat – az új agrárpolitika indulásáig meg kell tartani.

A tárca közleménye szerint mindkét ország elégedett a szőlőtelepítési jogok megőrzésével és törekszik a cukorkvóta megtartására legalább 2020-ig.

A jelenlegi aszályos időjárási viszonyok között különös jelentőséget kap az öntözés hatékonyságának növelése. A magyar álláspont szerint az európai környezet- és klímavédelmi célkitűzések teljesülése érdekében törekedni kell arra, hogy lehetőleg minden erdő, beleértve az állami erdőket, részesülhessen az erdészeti támogatásokból – írja a minisztérium.

A LEADER nemzetközi alap segítségével lehetőség nyílik arra, hogy minél több innovatív együttműködés szülessen a két ország akciócsoportjai között.

Az agrár-környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából nagy jelentőséggel bíró biogazdálkodás megerősítésének egyik jó példája az új francia agrárökológiai program. A francia partnerek megerősítették, hogy nyitottak tapasztalataik megosztására az ökológiai gazdálkodás, valamint a gyógynövény-termesztés, a kisüzemi sajtfeldolgozás, a falusi turizmus, a helyi termék, a helyi piac, a védjegy, a közvetlen értékesítés, a bioenergia-hasznosítás, a borászat és az eredetvédelem területén is.

A munkacsoport magyar társelnöke Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár volt, a francia társtárcát Eric Allain agrárpolitikai, agrár-élelmiszeripari és vidéki területekért felelős főigazgató képviselte.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?