Fenyegetés, bosszú és falopás Csobánkán (+Képek)

fautraElharapóztak a falopások, közfeladatot ellátó személy megfenyegetése történt Csobánka térségében. A történtek ellenére igyekeznek megakadályozni a falopást a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a Pilisszentkereszti Erdészet területén.

Az utóbbi időkben elszaporodtak a falopások a Pilisszentkereszti Erdészet területén, ezért az erdészet dolgozói a rendőrséggel közösen bejárásokat szerveznek a fatolvajok tetten érésére, a lefülelt tolvajokat pedig feljelentik. Január 30-án Csobánka közelében a Pilisi Parkerdő Zrt. erdésze – aki közfeladatot ellátó személy, és jogosult az elkövetéshez használt eszköz elvételére – tetten ért egy fatolvajt, és a faanyagot lefoglalta. A tettenérést követően az elkövető megfenyegette az erdészt.

Aznap este, sötétedés után ismeretlen tettes egy tucat idős tölgyfát döntött az erdészeti útra, ami a lakott terület megközelítését megakadályozta, valamint a jeges úton gyalogosan vagy járművel közlekedőknek balesetveszélyt teremtett. Vasárnapra virradóra újabb, megközelítőleg 27 köbméter fa tűnt el az egy közeli erdőrészletből. Az ellopott faanyag pontos mennyiségét nehéz megbecsülni, mert nagy területen történik a károkozás, az esetek többségében kézi fűrésszel vágják a fát, és átalakított kerékpárokkal szállítják el.

fautra

Az eltulajdonított fát részben saját felhasználásra viszik el a tolvajok, nagyobb részben azonban továbbértékesítik lopott fát.

A Pilisszentkereszti Erdészet területén az ellopott famennyiség évente csupán Csobánka térségében 150 köbméterre tehető, értéke tűzifa gyanánt számolva mintegy 2 millió forint.

Az okozott kár azonban ennél sokkal nagyobb, a természeti rombolás mérhetetlen, hiszen a térségben lévő erdők védett vagy fokozottan védett területen vannak. A szakszerűtlen, gyakran idő előtti kivágás évtizedek munkáját teszi semmivé, és az sem érdektelen, hogy a sérült területet az erdőgazdálkodó köteles helyreállítani, amire nem kap kártérítést. A Pilisszentkereszti Erdészet a téli időszakban eddig 10 rendőrségi feljelentést tett falopás miatt.

fakivag

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt főváros környéki parkerdőterületről évente mintegy ezer köbméter faanyagot tulajdonítanak el. Ennek csak a legalacsonyabb, tűzifaáron számolt értéke is meghaladja a 10 millió forintot. A legtöbb eset Csobánka, Pomáz, Törökbálint környékén, a Gödöllői-dombságban és a főváros dél-pesti kerületeiben történik.

(parkerdo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?