Már az első fordulóban az élre állt a Bakonyi Bogvágó Banda a keszegi fakitermelő versenyen

Idén visszatért a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság egyik legrégibb helyszíne is, hiszen 12. alkalommal zúghattak fel a motorfűrészek a Nógrád megyei Keszeg településen. A versenysorozat talán legjobb hangulatú regionális fordulóján nagy meglepetés nem történt, a tavalyi döntőn első tízben végző Bakonyi Bogvágó Banda már az első fordulóban az élre állt, és a délután folyamán még javítani is tudott, míg a vetélytársak rontottak a második körben.

Már az első fordulóban az élre állt a Bakonyi Bogvágó Banda a keszegi fakitermelő versenyen

TELJES KÉPGALÉRIA>>>>

VIDEÓ HAMAROSAN!

Gyerekeknek szóló fahasogató versennyel, amatőr fűrészes megmérettetéssel, erdészeti gépbemutatóval, és sok más közönségprogrammal készültek a keszegi szervezők a június 17-i fakitermelő bajnokságra, ami önmagában is garantálta a szépszámú közönséget, valamint a kiemelkedően jó hangulatot. A STIHL által évtizedekkel ezelőtt elindított sorozat céljai közé tartozik a munkabiztonság és munkakultúra emelése, de a fakitermelő szakma bemutatása, és az utánpótlás biztosítása is. A keszegi rendezvény utóbbira pedig tökéletes példa volt, és talán a színpadra is felhívott két tucatnyi gyerek 10-15 év múlva akár a felnőttek profi versenyén is elindulhat. Ez azonban még a jövő, de ahogy Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének vezetője fogalmazott: az elmúlt hónapokban komoly figyelem irányult az erdész és fakitermelő szakmára, és a lakosság is érzi, hogy a szakszerűen kitermelt faanyagnak rendkívül fontos szerepe van az életünkben.

Akik nem jutottak tovább…

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság ötödik regionális fordulóján végül 6+2 csapat ragadott fűrészt és fejszét. A Hanyi Hódok és a Pilisi Parkerdő Ráckeve csapat ugyanis versenyen kívül indult, hiszen a sportfavágók már Sopronban, illetve Gödöllőn kivívták a továbbjutást a szeptember 2-i országos döntőbe.

A soponyai megmérettetésre ezúttal is öt csapat kapott meghívót, így a győzelem mellett a csata azért is folyt, hogy a gárdák elkerüljék az utolsó, kieső helyet. Ez végül a Hegyi Betyároknak nem sikerült.

A két versenyen kívül fát vágó csapat közül egyébként a Hanyi Hódok nem hivatalosan a legjobb eredményt könyvelhették el, a ráckeveiek pedig az 5. helyen végezhettek volna.

A hivatalos győztes viszont Keszegen a Nagy Gábor, Répás Tamás, Pilise János, Keserű Kristóf összeállítású Bakonyi Bogvágó Banda lett, miután szerelésben a második legjobb időt érték el, és már az első kombinált forduló után az élre álltak. Mögöttük a második körben javítani nem tudó Kóspallagi Favágók végeztek. Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetét képviselő Budai Zsolt, Stefkó Milán, Stefkó Ádám és Mezei Tamás összeállítású négyes pedig a szerelések után még vezette a listát.

A harmadik helyre pedig a Csiri Árpáddal, Buga Dáviddal, Hornyák Endrével, Gáspár Attilával felálló Berceli Tűzoltók értek oda, akik mellékállásban mind fával foglalkoznak, így a jó szereplésük nem volt meglepő.

A szeptember 2-i országos döntőben találkozhatunk még a negyedik Keszegi Vegyes Csapattal, valamint az ötödik Buszosok gárdájával.

A soponyai megmérettetés végleges csapatlistája augusztus 26-án áll majd össze, hiszen akkor rendezik meg az utolsó regionális fordulót Bükkzsércen. Addig a következő favágó verseny a június 24-i STIHL Timbersports Mátra Kupa lesz Mátraházán.

Nagy Gábor, I. helyezett, Bakonyi Bogvágó Banda

Nagyon jól szerepelt az egész csapatunk, mind döntésben, mind kombinált darabolásban, és a szerelésem sem lett annyira rossz. Szerintem azért elég jó fát is kaptunk, az kellett hozzá, hogy elsők legyünk. Megküzdöttünk vele, de nem volt annyira veszélyes, mint ahogy először kinézett, és így elég jó időt tudtunk futni viszonylag kevés hibával.

Stefkó Ádám, II. helyezett, Kóspallagi Favágók, Királyréti Erdészet

Összességében szerintem nagyon jól sikerült a mai verseny, de sajnos nem tudtunk igazán felkészülni rá, annyi volt a munkánk és elfoglaltságunk. Ez azt is jelenti, hogy szerintem ennél a második helynél alapvetően jobbak vagyunk, és leszünk is. A döntésnél mind a két alkalommal rontottam, úgyhogy ott elment az első helyünk, ez pedig egyértelműen az edzés hiányát mutatja.

Buga Dávid, III. helyezett, Berceli Tűzoltók

A berceli tűzoltóságtól jöttünk, mindannyian egy csoportban szolgálunk. Árpi kollégánk feldobta, hogy jöjjünk, és itt vagyunk. Nekünk hivatásunkból adódóan jön a favágás, másodállásban szinte mindenki fával foglalkozik, tehát nem áll tőlünk annyira távol ez a feladat. Műszaki mentés során is rengeteg veszélyes fával van dolgunk. A szolgálatunk során tehát gyakoroltunk eleget.

TELJES KÉPGALÉRIA>>>>

VIDEÓ HAMAROSAN!

Eredmények - Keszeg, 2023

  1. Bakonyi Bogvágó Banda – 451
  2.  Kóspallagi Favágók - Királyréti Erdészet – 473
  3. Berceli Tűzoltók – 598
  4. Keszegi vegyes Csapat – 657
  5. Buszosok – 745
  6. Hegyi Betyárok - 853

VK:

  • (1.) Hanyi Hódok – 398
  • (5) Pilisi Parkerdő Ráckeve - 633