Hamarosan mesterséges eső is bevethető lesz az erdőtüzekkel szemben

A Rostec nevű cég a napokban olyan eredményes kísérletet hajtott végre, amelynek során egy mesterséges eső létrehozásával sikerült eloltania egy erdőtüzet. A cég állítása szerint olyan módszert dolgozott ki, amely garantálja a mesterséges eső létrehozását az esetek nagy részében.
Hamarosan mesterséges eső is bevethető lesz az erdőtüzekkel szemben
A TASS orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a Rostec – orosz állami tulajdonban levő cég – 2017 második felében már meg is kezdi a most kifejlesztett, mesterséges esőt létrehozni képes technológia és az alapanyagok tömegtermelését. A vállalat az erdőtűzoltásra is alkalmazható mesterséges esőt az orosz állami Alkalmazott Kémiai Kutatóintézettel közösen fejlesztette ki. A technológia pontos leírása egyelőre nem ismert. A Rostec nyilatkozata csupán annyit árul el, hogy a technológia úgy működik, hogy egy ezüst-jodidot is tartalmazó töltetet repülővel juttatnak egy felhőbe, amelyből ezt követően 30 percen belül eső keletkezik." A Rostec vállalat már régóta gyárt időjárás- valamint éghajlat-befolyásoló eszközöket. Ilyen ismert és jelenleg is forgalmazott termékei a cégnek az Alazan jégeső-elhárító rakétarendszer, a PV-26 esőindukáló, azaz mesterséges esőt képező patronok rendszere, illetve a Nuris lavinaelhárító rendszer is. mesterseges_eso Eddig egy-egy felhő sokszor hiába tartalmazott akár több tucat tonna vizet, mert a mesterséges eső nem mindig esett oda, ahol szükség lett volna rá. Mostanra viszont képessé váltunk irányítani ezt a folyamatot. Így a technológia alkalmassá vált a gyakorlati alkalmazás szempontjából a nagy kiterjedésű tüzek eloltására is. Ez pedig csak egy olyan terület, ahol a fejlesztés felhasználható. Ezt az új esőfejlesztő technikát a gazdálkodók is használhatnák a szárazföld öntözésére" – mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Artyom Muranov, az Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet marketingigazgatója.
A mesterséges eső előállítása már az 1940-es évek óta létező és a világ számos államában nagyiparilag alkalmazott technológia. A módszer lényege, hogy a felhőkbe ezüstjodidot juttatnak. A reagens a felhőben jégmagokat képez, majd ezek a magok aztán el is olvadnak, mire földet érnek, és így normális csapadék képezhető akár a bárányfelhőkből is. Nedvszívó reagensként különböző típusú kloridokat, ureát is alkalmaznak.
(888.hu) erdomezolike