Fogamzásgátlót adnának a vaddisznóknak Belgiumban

Belgiumban egyre több problémát okoz a folyamatosan, dinamikusan növekvő vaddisznóállomány, ezért egy helyi polgármester a létszám csökkentését szeretné elérni, méghozzá fogamzásgátlás útján. A történet különösen érdekes annak fényében, hogy Flandriában 50 évig kihalt fajként tartották számon a vaddisznót, a vad 2006-ban tért vissza a területre, azóta viszont egyre több konfliktust okoz, hiszen bejár a településekre.
Fogamzásgátlót adnának a vaddisznóknak Belgiumban
"A vaddisznók betegségeket terjesztenek, autóbaleseteket és mezőgazdasági kárt okoznak" - olvasható a The Telegraph január 29-én megjelent cikkében, amely arról ír, hogy Maurice Webers, Limberg polgármestere arra kérte a vadászati hatóságokat, hogy jelöljenek ki speciális etetési zónákat, ahol a vaddisznók megehetik a takarmány közé rejtett fogamzásgátlót. Választ azonban mindeddig nem kapott a véleménye szerint állatbarát módszerrel kapcsolatban. vaddiszno_belgium

Más fajokra is veszélyt jelent a módszer

A fogamzásgátlók ilyen jellegű kijuttatásának azonban sok veszélye van, amire Thomas Scheppers erdészeti és természetvédelmi szakértő is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy a takarmányba kevert szer nem tudják a megfelelő dózisban az állatok szervezetébe juttatni. Mivel a folyamatot nem lehet befolyásolni, a vaddisznók akár a kelleténél több fogamzásgátlót is elfogyaszthatnak, aminek komoly következményei lehetnek. Emellett a módszer nem szelektív, a kiszórt eleséget bármilyen állat - például védett madarak - elfogyaszthatja, így az egész ökológiai rendszer veszélybe kerülhet. A szakember véleménye az, hogy a fogamzásgátlót távolról, injekciós puska segítségével kellene a vaddisznókba juttatni, ami szerinte humánosabb megoldás, mint a vadászat. A módszerrel kapcsolatban brit kutatók végeznek tanulmányokat. A The Telegraph cikke emlékeztet, hogy novemberben Limberg régióban egyetlen este alatt 14 vadbaleset történt, amelyek során az autókban utazók nem sérültek meg komolyabban, a vaddisznók azonban minden esetben elpusztultak. Bár nem jellemző, arra is volt példa, hogy vaddisznók emberre támadtak az utcán. Mindezek mellett a mezőgazdasági vadkár is egyre jelentősebb, az Antwerpeni Egyetem becslései szerint a gazdálkodók vesztesége a vaddisznók miatt éves szinten több százezer euró. A helyi szakemberek drónfelvételek segítségével kutatják, milyen mértékű is a vadkár. (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online)