Idén is invazív fafajokat irtottak a versenyzők

bálványfaA Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság második alkalommal rendezte meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben, hazánk egyik legszebb alföldi erdejében. A csapatok feladata a rendkívül nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok kisebb (általában 1-3 éves) egyedeinek teljességre törekvő, végérvényes eltávolítása volt.

Ez egyáltalán nem könnyű feladat: ahhoz, hogy az eltávolított csemeték ne sarjadjanak újra, azokat teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni és ráadásul úgy, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen darab se maradjon.

A II. Fanyűvő Kupa nyertes csapata. (Fotó: Tóth Attila, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

A II. Fanyűvő Kupa nyertes csapata. (Fotó: Tóth Attila, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

A versenyt a Peszéri-erdőben rendszeresen dolgozó önkéntesekből verbuválódott csapat nyerte, ők húzták ki a legtöbb magoncot. Különdíjat kapott a Peszéri-erdőben dolgozó kutatókból összeállt csapat, akik azzal nyerték el a Peszéri-erdő Doktora címet, hogy ők tudták a legmagasabb (99%-ot meghaladó) arányban beszakadás nélkül, teljes gyökérzettel eltávolítani az inváziós fajok újulatát, és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat. Nagyon jól dolgozott a többi résztvevő is, csapatot indított Kunpeszér település a viperavédőkkel kiegészülve, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István, illetve keszthelyi Georgikon campusa, a Soproni Egyetem, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?