Öt év alatt 120 kredit – Amiről tudnia kell a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek

erdeszeti_szakszemelyzetA Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának tájékoztatója a kreditpont-szerzési lehetőségekről és a kötelező kiegészítő képzésről.

A jogosult erdészeti szakszemélyzet (JESZ) kiemelt besorolása 2020. július 1. után határozott idejűvé vált. Azon szakszemélyzet, aki 2020. július 1. után kapta meg az 5 éves határozott idejű jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolását, annak a kiemelt besorolás meghosszabbításához öt év alatt 120 kreditpontot kell szereznie és a szükség szerint meghirdetett kötelező kiegészítő képzést is sikeresen kell teljesítenie.

A 2020. július 1-je előtt jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolást kapott szakszemélyekre a tájékoztató Átmeneti időszak című részében leírtak vonatkoznak.

A 120 kreditpontot úgy kell összegyűjteni, hogy legalább 75 %-át (90 pontot) választható kiegészítő képzésből kell teljesíteni. A fennmaradó 25 % (30 pontot) szakmai rendezvényeken való részvételért, publikációs tevékenységért vagy oktatási munkáért kapott kreditpontokkal gyűjthető össze. A megszerzett kreditpontokat a jelenléti ívek és a publikációhoz kapcsolódó egyéni kérelmek egyedi mérlegelése alapján az NFK jegyzi be az erdészeti szakirányítói névjegyzékbe.

jesz_tablazat_1

A választható kiegészítő képzésekkel és szakmai rendezvényekkel kapcsolatos információk (akkreditációs kérelem nyomtatványai, meghirdetett képzések, rendezvények) az NFK honlapján találhatók meg az alábbi linken:
http://www.nfk.gov.hu/Akkreditalt_valaszthato_kiegeszito_kepzesek__illetve_szakmai_rendezvenyek_news_669

jesz_tablazat_2

Az NFK holnapján az aktuálisan meghirdetett akkreditált választható kiegészítő képzések (https://nfk.gov.hu/Valaszthato_kiegeszito_kepzesek_listaja_news_944) és a szakmai rendezvények (https://nfk.gov.hu/Szakmai_rendezvenyek_listaja_news_955) listáját, valamint azokra történő jelentkezés feltételeit folyamatosan frissítjük. Ugyanazon a képzésen való részvételért csak egyszer kapható meg a kreditpont.

Oktatási tevékenység adatai

VKK: Oktatásért alkalmanként 6 pont, de naponta max. 18 pont
SZR: Előadásért alkalmanként 4 pont, de naponta max. 8 pont

Az oktatási tevékenységért az oktatás időtartalmának hosszától függetlenül jár az alkalmanként adható pontszám. Ha ugyanabban a témában többször előad, akkor is mindegyik esetben meg kell adni az előadó részére a 6 illetve 4 pontot, csak a napi korlátozást kell figyelembe venni.

Publikációs tevékenység

Az önálló illetve együttes szerzői jog jogosultja publikációs alkotásáért egyedi mérlegelés után 8-30 kreditpontot kaphat.

jesz_tablazat_3

A kreditpontok jóváírásához a szerző kérelmét a publikáció megjelenését követő év végig nyújthatja be az NFK-hoz.

Átmeneti időszak

A 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet hatálybalépésekor (2020. július 1.) nyilvántartásban lévő jogosult erdészeti szakszemélyzet határozatlan idejű kiemelt besorolása határozott idejűvé vált. Az ő esetükben a jogszabály a jogosulti kiemelt besorolás meghosszabbítási kötelezettségére vonatkozóan a többi besorolásától függően más-más határidőt és elérendő pontszámot írt elő, ezeket az alábbi táblázat tartalmazza.

jesz_tablazat_4

Kötelező kiegészítő képzés

A szakmai szabályok és jogszabályok változásaival, alkalmazásukkal összefüggő, szükség szerint meghirdetett kötelező kiegészítő képzést a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szervezi és bonyolítja le. A meghirdetett képzést az NFK honlapján, a https://nfk.gov.hu/Jogosult_erdeszeti_szakszemelyzet_kotelezo_kiegeszito_kepzese_es_vizsgaztatasa_news_2114 oldalon tesszük közzé, továbbá egyéb módon (email, szakmai szervezetek útján) is értesítést küldünk az érintett jogosult erdészeti szakszemélyzet részére.

Amennyiben az aktuális kreditpont-gyűjtési időszakban nem volt meghirdetett kötelező kiegészítő képzés, akkor annak teljesítése nem elvárható, a jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolás a meghatározott mennyiségű kreditpont megszerzése esetén kérelemre meghosszabbítható.

Budapest, 2022. január
Nemzeti Földügyi Központ
Erdészeti Főosztály

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?