Az 1971-es Vadászati Világkiállításról jelent meg fotóalbum

DownloadFotóalbum jelent meg az 1971-es Vadászati Világkiállításról; az ötven évvel ezelőtti eseménynek fényképekkel emléket állító kötetet kedden az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon mutatták be.

Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Magyarország nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a könyvbemutatón elmondta: amikor elkezdték megtervezni a világkiállítást, az a törekvés volt bennük, hogy amilyen nyomot hagyott szakmai értelemben az 1971-es rendezvény, azt próbálják megismételni.

Miközben nyomokat hagyott a társadalomban és a szakmában a 1971-es világkiállítás, a szisztematikus feldolgozása nagyrészt nem történt meg – emelte ki, hozzátéve, hogy a kötet mementót állít az egykori kiállításnak, amely a vasfüggöny mögötti nyitás egy fontos aktusa volt.

Felidézte, hogy az 1971-es Vadászati Világkiállítást “A természet védelme önmagunk védelme” mottóval rendezték meg, amely hasonlít a mai “Egy a természettel” szlogenre.

Hozzátette, hogy a két nap múlva záruló világkiállításról több összefoglaló munka megjelentetését is tervezik, köztük egy nagy fotóalbumot is szeretnének kiadni.

Kovács Zoltán a látogatottságról szólva kiemelte, hogy a hétfő esti adatok szerint a világkiállítás központi helyszínének, a Hungexpónak a látogatószáma már meghaladta az 508 ezret, a teljes rendezvénysorozat résztvevőinek száma pedig 1 millió 300 ezer felett jár.

L. Simon László, az emlékkötet szerkesztője, a Központi Magyar Kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most megjelent, 350 oldalas kiadvány anyagához három forrást használtak fel. Egy ismeretlen fotográfus vagy szerkesztő egy példányban fellelt albuma adja a kötet gerincét, ezt egészítik ki az MTI anyagából kiválasztott képek és a Fortepan archívumának anyagai.

Hozzátette, hogy a könyv gerincét adó album egy 1970-es évekbeli magángyűjtő munkája. Azt nem tudni, hogy a fotókat kik készítették, de több fotós munkájáról, eddig publikálatlan felvételekről van szó, amelyek közül több mint 300 kép szerepel az emlékkötetben.

Hangsúlyozta: a könyv megmutatja, hogy milyen politikai hozadéka volt a világkiállításnak, milyen politikai szándékok motiválták az akkori állampárt vezetőit, és megmutatja azt is, hogy milyen közegben rendezték meg az akkori világkiállítást.

 

MTI, fotó: Balogh Zoltán

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?