Szenzoros kaszatechnológia mentheti meg az őzgidákat

1pottinger_vad_2aA természetes vadvilágra nagyon komoly veszélyt jelent az év első kaszálás tavasszal, nyár elején. A mezei nyulak, fácánok, foglyok és őzgidák, de sok védett faj, például a túzok is gyakran esik áldozatul a mezőgazdasági munkáknak, ami sem a biodiverzitásnak, sem a gazdálkodónak nem jó. A károkat számos módszerrel lehet csökkenteni, minimalizálni, legyen szó a kiszorító kaszálásról, az ultrahangos vadriasztóról, az előzetes területbejárásról vagy az egyik legújabb technológiai megoldásról: a szenzoros, automatikus “vadkikerülőről”.

A Pöttinger néhány éve mutatta be a SENSOSAFE rendszerét, amit azóta számos gazdaságban teszteltek, és hamarosan a magyar piacon is elérhető lesz. A kaszákra szerelhető szenzorok észlelik az apróvadat, például a helyét nem változtató őzgidát, és modelltől függően vagy jelez a gépkezelőnek, vagy automatikusan felemeli a kaszát, ezzel megmentve az állatot.

A modern vadvédelmi technológiáról és annak jövőjéről, a SENSOSAFE előnyeiről és teszteléseinek eredményérél Fuchs Tamással, a Pöttinger hazai képviselőjével beszélgettem az Agrofórum ZÖLDÍTŐ rovatában.

0_pottinger_vad_0

A Pöttinger a kaszáihoz néhány éve az Agritechnica kiállításon mutatott be egy szenzort, ami észleli a növényzetben rejtőző vadat, például az őzgidákat. A gyakorlatban azóta már alkalmazzák, használják a SENSOSAFE rendszert?

Az előzetes fejlesztési szakasz pozitív eredményeinek köszönhetően a termék átültethető a sorozatgyártásba. 2020-ban Ausztriában és Németországban tesztsorozatokat végeztek el, amelyek nagyon jó eredményekkel zárultak. Kijelenthető, hogy a SENSOSAFE rendszer hatékonyan működik. Az elmúlt időszakban a tapasztalatokat figyelembe véve továbbfejlesztették az alapötletet, aminek köszönhetően 2021-ben alacsonyabb darabszámban ugyan, de néhány kiválasztott piacon az értékesítés is megkezdődött. 2022 tavaszától pedig minden gazdálkodó számára elérhető lesz.

Milyen elven működik a rendszer, és milyen mérettől érzékeli a vadat?

Az újszülött őzgida mérete már elegendő az érzékeléshez, sőt a tapasztalatok szerint a nyulak, fácánok is kimutathatók a területen. Fontos azonban, hogy az érzékelők közvetlen vizuális kapcsolatba kerüljenek az állatokkal, hiszen a rendszer optikai érzékelők segítségével működik.

Milyenek a kezdeti tapasztalatok? Kik vásárolják, és milyen megfontolásból?

Az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődők köre nagyon széles. A kisebb gazdák, a vadászok, vadásztársaságok, de a vállalkozók is érdeklődnek iránta. Ennek egyik oka például az állatvédelem jogi követelményei, amelyek több országban indokolttá teszik az alkalmazását. Vannak már olyan büntetési tételek, amiket azokra a gazdálkodókra szabnak ki, akik a kaszálás során nem tettek semmit az állatok védelme érdekében. Ezen kívül a botulizmus elkerülése is nagyon fontos ok, hiszen a takarmányban az elhullott állatok testmérge problémát okozhat, amit a SENSOSAFE rendszerrel megelőzhetünk. Emellett a társadalmi nyomás is növekszik számos országban.

1_pottinger_vad_1

Tehát a vadvédelmen kívül is van közvetlen haszna a technológiának, ami konkrétan akár vissza is hozhatja a beruházási költséget?

Mint említettem, a vadon élő állatok mellett a haszonállatok számára is védelmet nyújt a Pöttinger megoldása. A takarmányban lévő, elhullott vadállatok maradványai botulizmushoz vezethetnek, ami ellés utáni problémákat, sőt az állattartó telepeken akár elhullást is okozhat.

Fontos kérdés, hogy milyen összegnek kell megtérülnie?

A SENSOSAFE listaára nem alacsony, körülbelül 7000-8000 euró 3 méter munkaszélességre vetítve. De ezért az árért jóval nagyobb előnyöket kínál a vadon élő állatok megmentésének más módszereihez képest.

1_pottinger_vad_1

Ha jól tudom, a SENSOSAFE rendszer opcióként szerelhető fel a kaszákra. Tehát utólag is kiegészíthetők a szenzorral a Pöttinger gépek?

Igen, a rendszer opcionálisan minden NOVACAT 301 MASTER és PRO modellhez, illetve a 3 méteres hátsó kaszák, vagy 8-10 méteres kombinációk esetén is elérhető. Ezekhez két különböző érzékelő választható: a SENSOSAFE 300 és a SENSOSAFE 1000. Sőt, a SENSOSAFE rendszer gyártótól függetlenül akár más kaszákra is utólag felszerelhető.

Miért tartotta fontosnak a gyártó, hogy ebbe az irányba is fejlesszen?

A Pöttinger a „legjobb takarmánnyal” jelent egyet, az alaptakarmánynak pedig káros anyagoktól mentesnek kell lennie. A SENSOSAFE segítségével ebben támogathatjuk ügyfeleinket. Ezen túlmenően a vadon élő állatok más mentési módszereihez képest a rendszer további időveszteség nélkül használható, és éjjel-nappal működik fény és hőmérsékleti viszonyoktól függetlenül. Emellett a vadállatok védelme nagyon fontos számunkra. A Pöttinger, mint kaszagyártó, ezért is foglalkozott ezzel a kérdéssel, és kifejlesztette ki a terméket.

3pottinger_vad_2b

Lesz valamilyen lehetőség magyarországi demózásra, hogy itthoni tapasztalatok is gyűljenek?

Egyelőre annyi információnk van, hogy a SENSOSAFE 2022 tavaszától elérhető a magyar gazdálkodók számára is.

(Gribek Dániel – Agrofórum Zöldítő)

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Szenzoros kaszatechnológia mentheti meg az őzgidákat

Vélemény, hozzászólás?