Az áttetsző fa és a fából épülő berlini felhőkarcoló – Érdekességek a nagyvilágból

 

fa_felhokarcolo_2Berlinben egy jelenleg még elég merésznek számító építészeti tervet valósíthatnak meg – írja a Telex. A Kreuzberg nevű városrészben Németország legmagasabb faépítményét húzhatják fel, a 98 méteres épületbe közösségi terek és lakások is kerülnének majd.

A norvég Mad Arkitekter iroda által tervezett 29 emeletes épület teherhordó szerkezete jelentős részben fából készülhet el, de azért használnak más építőanyagot is: az alapot, a lépcsőházakat és liftaknákat betonból öntik majd ki. A fafalakat és más tartóelemeket rétegragasztott fapanelokból (CLT) húzzák majd fel. A CLT-s építkezést környezetbarát megoldásnak tartják, hiszen csökkenti a cement és az acél használatát, amelyek előállítása egyébként nagy légszennyezettséggel jár.

fa_felhokarcolo_1

A berlini épületet WoHo néven emlegetik, ami a német Wohnhochaus (nagyjából sokemeletes lakóház) rövidítéséből jön. A WoHo-t nemcsak építészeti bravúrnak szánják, azt remélik, hogy a kissé lecsúszott városrészbe is életet visznek vele, és olcsó lakásokat biztosítanak a kispénzű helyieknek. A 18 ezer négyzetméternyi hasznos terület 60 százalékát teszik majd ki a lakások, 25 százalékában lehet majd valamilyen kereskedelmi egység, míg a fennmaradó részeknek közösségi térként kell szolgálniuk, zöld udvarokat, tetőteraszt, könyves kávézót, óvodát, napközit, menzát, fedett játszóteret és wellnes részleget is terveznek többek között a WoHo-ba.

A WoHo lakásai elég nagy változatosságot mutatnak, egyharmaduk kerülhet csak magántulajdonba, egyharmaduk szövetkezeti lakás lesz, egyharmaduk pedig bérlakás. A felhasználás szerint is sokfélék lesznek, nagycsaládosokra, diákokra és idős, demenciában szenvedő lakókra is terveznek lakásokat.

Az épülethez tartozó parkolóhelyeket elég szűken mérik, kerékpártárolók, mikromobilitási eszközök tárolói és elektromos töltőállomásai kerültek a helyükre. A zöld hozzáállást az épületre felfuttatott növényzettel, tetőkertekkel is hangsúlyossá tennék.

Florian Schmidt, Kreuzberg városrész lakásügyi biztosa azt mondta, hogy az épülettel társadalmi és ökológiai paradigmaváltást is szeretnének elérni, amivel másoknak is példát mutathatnak.

fa_felhokarcolo_2

Hogy az épület ennyire érzékeny akar lenni szociálisan, az nem véletlen. Egy 2020 februárjában elfogadott szabályozás szerint csak akkor lehet az átlagos beépítési magasságnál másfélszeresét meghaladó épületet emelni, ha az magas építészeti minőséget képvisel, és eközben környezeti szempontból is fenntartható.

Egyelőre még nem döntöttek arról, hogy mikor kezdik meg az építkezést, amelynek 90 millió eurós a költségvetése.

Tovább folynak a kutatások az átlátszó faanyaggal

A New Scientist ír arról, hogy öles léptekkel haladnak előre az átlátszó fával történő kísérletezések, és egyre jobb eredményeket sikerül elérni, így egyre közelebb lehet, hogy fával helyettesítsük az üvegeket az ablakokban, ennek pedig az épületszigetelés és az energiahatékonyság terén lehet majd nagy jelentősége.

Az átlátszó fa kifejlesztése évek óta töretlenül zajlik, pár éve a sajtóban is sokat lehetett olvasni a tervekről: az eljárás lényege az volt, hogy a feldolgozás során kinyerik a fa egyik kémiai összetevőjét, a lignint, ami a fa barna színéért felel, és a hátramaradó cellulóz szálak áttetszőek lesznek.

atlatszo_fa

A tervet akkor azonban érték kritikák is, mivel az eljáráshoz sok vegyianyagra van szükség, ráadásul szennyező hulladék is marad vissza a folyamat végén, amit nehéz újrahasznosítani. A New Scientist friss beszámolója szerint az eredeti kutatást is vezető Liangbing Hu (University of Maryland) azóta egy módosított tervvel állt elő, melyben nem vonják ki teljesen a lignint, hanem csak módosítják a szerkezetét. Ezt könnyebben meg lehet tenni, és kevesebb vegyi beavatkozással jár, valamint nem is gyengíti annyira a fa szerkezetét, mint az eredeti ötlet.

Az új felvetéshez az a felfedezés vezetett el, hogy a lignint is áttetszővé lehet tenni, mindössze azokat a molekulákat kell eltávolítani, melyek a színéért felelnek. A kísérlet során hidrogén-peroxiddal dolgozták meg a fa felületét, majd a napfényt idéző UV-lámpák alá rakták a fát. Majd a fafelületet epoxigyantával vonták be, ami az eredeti kísérlet része is volt.

Egy olyan fafelületet sikerült így előállítani, ami a fény 90 százalékát átengedte, de ötvenszer erősebb volt, mint az a fa, amiből teljesen kivonták a lignint. Hu szerint a fájuk egyelőre és világosabbnak és erősebbnek tűnik, mint az üveg, és a segítségével akár teljesen áttetsző házakat is lehet majd építeni.

(via Bloomberg, Berlin.de, 444.hu, Telex)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?