Műszeres élőfa vizsgálati bemutatót tartottak a Soproni Egyetemen

muszeres_elofa_sopronÉrdeklődők, a témával napi szinten foglakozó szakemberek, településvezetők, egyetemi oktatók és hallgatók is elfogadták a Soproni Egyetem meghívását arra a gyakorlati bemutatóra, melynek keretében az élőfák roncsolásmentes műszeres vizsgálatának lehetőségei kerültek terítékre.

A program elején Dr. Bejó László, a Soproni Egyetem Bódig József Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Laboratórium vezetője bemutatta a 30 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírnévvel rendelkező laboratórium tevékenységét.

Az élőfák vizsgálatának jelentőségét az is mutatja, hogy – elsősorban a városi fák esetén – nem csak gazdasági jelentősége van a fák jelenlétének, hanem az az egyik oldalról nézve esztétikai, életminőséget javító kérdés, másrészről pedig a fák biztonsága mindent felülíró szempont, ezért nagy felelősség azt eldönteni, hogy egy fa mikor válik veszélyessé.

A résztvevők a program során négy különböző vizsgálati módszerrel, az élőfa húzóvizsgálattal, az akusztikus tomográfiával, az impedancia tomográfiával, valamint a rezisztográfos élőfa vizsgálattal ismerkedhettek meg. A gyakorlati bemutató a Fakopp Bt., és annak vezetője, dr. Divós Ferenc partnerségével történt.

muszeres_elofa_sopron_02

A program az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 projekt keretében valósult meg.

A ragyogó őszi napsütésben, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében sorra került bemutató legfontosabb célja az volt, hogy az intézményben felhalmozott tudást és kutatási eredményeket gyakorlati alkalmazhatósági szempontból megismertesse a felhasználók és az érdeklők számára.

(Soproni Egyetem)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?