Vadászkamara: engedélyezzék a külföldi vendégvadászok beutazását

gimszarvas2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től hazánk területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be, Magyarország lezárja határait.

Nem vitatva különböző járványügyi szabályok szükségességét, ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási, a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak. Az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

Megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

szarvasboges_covid

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.

A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttattuk az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Amint bármilyen információval rendelkezünk honlapunkon és közösségi felületeinken tájékoztatást adunk.

ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?