Sopronban elmaradt a valétálás, de augusztusban bepótolták

valetalas_2Májusban a pandémia miatt elmaradt a Valétálás. A Soproni Egyetem úgy döntött, hogy augusztus 22-én a szokásoknak megfelelően búcsúztatják a végzősöket.

Az ünnepség hagyományosan a Soproni Egyetem főépületénél kezdődött. Prof. dr. Fábián Attila az intézmény vezetője, a karok dékánjai, valamint a valétaelnökök búcsúztak a megjelentektől.

valetalas_1

Ezután kitárult a Soproni Egyetem díszes kapuja a menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindultak, hogy dalolva elbúcsúznak az Alma Materüknek otthont adó város utcáitól és polgáraitól.

Sopron polgármestere a Városháza előtt búcsúzott a valétálóktól. Dr. Farkas Ciprián hangsúlyozta, hogy ebben az évben a pandémia miatt nem a megszokott mederben folynak az események. A vírus átírta a Valétálás évszázados hagyományait is. A polgármester azt mondta a valétálóknak, hogy éljenek boldogul, soha se felejtsék el Sopront és a város kapuja mindig nyitva áll előttük.

valetalas_2

A valétálás a latin (bene) valete szóból ered, mely magyarul annyit tesz: isten veletek/éljetek boldogul. Az első valétálás (vagy röviden valéta) föltehetően 1830-ban volt Selmecbányán, legalábbis írásos emlékünk innen maradt fenn.

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?