Csökkenő árak mellett indult meg a kereslet a tűzifapiacon

_tuzifaA korábbi árakhoz képest akár 10-15 százalékot meghaladó árcsökkenést is tapasztalhatnak a tűzifát keresők. A méterben, illetve erdei köbméterben vásárolt fák ideje egyre inkább lejár, a piac konyha-, illetve kályhakész hasábokkal lát el mindenkit.

Valaha a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a fával történő tüzelésnek az volt, hogy a családok kimentek az erdő kijelölt területére, és zsebükben az erdészet engedélyével összeszedték, rakatolták a fát. Ha két három család ment ki, akkor összedolgoztak és két-három köbölésre váró rakat készült. A területet tisztán kellett átadni, így a legkisebb gallyakat is eltüzelték, a parazsánál megsült a borral leöblített, füstölt finomság és később egy autó hazavitte a házhoz a tüzelőt.

Ennek a romantikus megoldásnak elvileg ma sincsen semmi akadálya, ám Háhn Mihály, a Csókakőn élő, Mór környékén dolgozó fuvaros szerint egyre kisebb erre a kereslet. Egyre fogy az az egyébként sem túl népes tábor, aki még bevállalja ezt a nehéz fizikai munkát. A fuvarozó meglátása szerint a legtöbben nem azért állnak el ettől a beszerzési módtól, mert megijednek a munkától, hanem mert az erdőket ke­zelők közel olyan áron adják a láncfűrésszel dolgozó családoknak a fát, hogy nem éri meg.

tuzifa

– Lassan, de kezd elindulni a mozgás a piacon, egyre több megrendelés fut be hozzánk. Az igényeket ennek megfelelően ki tudjuk elégíteni, úgy átlagosan egy hét a várakozási idő. Az árak jelentősen csökkentek, jelenleg 17 ezer forinttól indulnak, ami persze különleges igények esetén emelkedhet – mondta érdeklődésünkre Győri Viktória, az Alba Tűzifa ügyvezetője. Mint megtudtuk, az alapár esetében a hasított vegyes keményfára kell gondolni, ami teljesen kályhakész. A nagy „divat”, az akác például 18 ezer jelenleg, de gyertyánt vagy éppen bükköt is kapni ugyanennyiért. Győri Viktóriáék nem válogatják a fát, hanem eleve külön vágják, ha valakinek az a kívánsága. Az említett ár náluk egy szórt, vagyis ömlesztett köbméterre vonatkozik: – Mi csak ebben dolgozunk és számolunk, és ha ezt valaki összerakja, akkor úgy 0,6-0,7 köbmétert kap belőle. Rakottan, illetve kalodában jelenleg nem árusítunk, mivel Tácon lett új telephelyünk, és ezzel most nem foglalkoztunk.

Hasonló folyamatokról számolt be Borgátai András. A Fehérvár Tűzifa Kft. vezetője is megerősítette, hogy a piacon csökkentek az árak: – A kereskedők folyamatosan igyekeznek a vevők kedvében járni az árakat tekintve éppúgy, mint az aprítást vagy a szállítást figyelve. A folyamat az alapoktól indult el, ugyanis az erdészetek engedtek az árakból, ezért ezt várja el a piac is a végső árak kialakítása során, ám azzal senki sem számol, hogy a bérköltségek és az eszközök beszerzési árai folyamatosan emelkednek.Utóbbiak fénysebességgel, így a tűzifa-kereskedők kicsit két tűz közé kerültek. Jelenleg úgy számolom, hogy nagyjából 10-15 százalékos árcsökkenés van a piacon, de ez akár még lejjebb is mehet. Jó példa erre az akác, ami egy sláger-fa nálunk. Tavaly 32 ezer volt köbmétere, most éppen 28 ezerért adjuk, de a folyamatokat figyelve az is lehet, hogy lejjebb kell mennünk 27 ezerre. Ezek konyhakész, vagyis kályhakész fák, és az áraik szórt köbméterben értendők.

tuzifa_ar

Borgátai mellékesen megemlítette, hogy miközben pár száz vagy ezer forinton is eldőlhet, hogy ki hol rendel, a másik oldalon a barkács­áruházak polcairól képesek emberek hasított fát venni egy hálóval háromezerért, pedig annak, visszaszorozva, 150 ezerbe kerül köbmétere.

Még a lángsugarú évszak derekán elkezdődött a tűzifaajánlatok böngészése a hirdetésekben, közösségi oldalon. Így bukkant kedves Olvasónk egy remek ajánlatra, ahol 12 ezer forintért kínáltak tűzifát köbméterenként. Olvasónk azonnal lefoglalt nyolc köbmétert, ám a tűzifaárus különböző kifogásokkal húzta az időt, majd végül úgy döntött, nem visz egyáltalán semennyit panaszosunknak. Megkerestük a fakereskedőt, akit az említett vádakkal illetett az Olvasó. Az ő álláspontja is érthető az ügyben, ugyanis – mint azt tőle megtudtuk – az akciós ár valóban 12 ezer forintról szólt, de az a hasított, vegyes keményfára vonatkozott. A vevő viszont ugyanezért a pénzért át akarta a céggel a fát válogattatni, hogy ne kerüljön bele a mások által annyira kedvelt akác. Szerencsére most senki sem károsult és a rendőrség erre vonatkozó kérdésünkre azt nyilatkozta, hogy: „Közösségi portálon történő tűzifa-értékesítéssel összefüggő visszaélések vagy jogsértések miatt az idei évben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén nem indult eljárás.” Az azonban fontos, hogy a vevő és az eladó egyaránt helyesen, etikusan járjon el a másikkal szemben!

(Palocsai Jenő, feol.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?