Elérhetők az útmutatók és sablonok az örökerdő- és az átmeneti üzemmódú erdőgazdálkodáshoz

orokerdo_bakony_20Az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy az örökerdő- és az átmeneti üzemmódú erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó kezelési tervek elkészítését segítő útmutatók és sablonok, illetve az ellenőrző eljárást segítő felvételi lap felkerült a Nemzeti Földügyi Központ honlapjára.

Az erdőtörvény alapján miniszteri rendelet határozza meg az örökerdőkezelési-terv elkészítésének részletes szabályait. Ahogy azt már korábban hírül adtuk, a múlt év során az összegyűlt gyakorlati tapasztalatok és legjobb külföldi gyakorlat eredményeit ötvözve elkészült az örökerdő-gazdálkodás szakmai kereteit meghatározó miniszteri rendelet, valamint jogszabály-módosítás útján az ezen üzemmódokra és az érintett tervek tartalmára és benyújtására vonatkozó részletszabályok épültek be az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, valamint hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló 433/2017. (XII. 21.) Korm. rendeletbe.

Ezzel összefüggésben készültek el azok az útmutatók, amelyek az itthon még hagyománnyal nem igazán rendelkező örökerdő-üzemmód bevezetéséhez, illetve az átmeneti üzemmódhoz nyújtanak segítséget. Tartalmazzák az üzemmódok gyakorlati fogásait és az elméleti háttér gyakorlat számára legfontosabb elemeit.
Az útmutatóban szerepelnek olyan örökerdő-modellek is, melyek általánosságban kielégítik a különböző termőhelyi adottságú faállományokban a célmeghatározás igényét. Az ellenőrző eljárást megkönnyítő felvételi lap ezeket a modelleket veszi alapul, azonban a lehetőség adott saját modell alkalmazására is.

orokerdo_bakony_49

Az örökerdő- és az átmeneti üzemmódra váltás, valamint az üzemmódban történő gazdálkodás kiemelt feltétele a tervezett erdőgazdálkodásra vonatkozó részletes kezelési terv összeállítása, amelyek a következők:

1.    Örökerdő esetében:
–    örökerdő kezelési terv

2.    Átmeneti üzemmódban:
–    átalakítási terv: ha hosszútávon örökerdő üzemmódra történő áttérés, valamint faanyagtermelést nem szolgáló üzemmódra való áttérés a cél;
–    erdőfelújítási terv: ha a szerkezeti változatosságot növelő, folyamatosabb erdőborítás biztosítása irányába ható erdőkezelés a célkitűzés.

A 2. pontban részletezett kétféle gazdálkodási típus távlati céljában ugyan különbözik, azonban a gyakorlati végrehajtása, a térben is változatos állomány szerkezet megvalósítása hasonló formai és tartalmi követelményű tervek szerint történik.

A kezelési terveket az NFK honlapon közzétett sablonokon illetve kitöltési útmutató szerint kötelező benyújtani az alábbiak szerint:
–    egyrészt az erdészeti hatósághoz az üzemmódra való áttéréskor, mellékelve a tervet az üzemmód módosítására irányuló kérelemhez,
–    majd ezt követően a Nemzeti Földügyi Központnak, az érintett körzeti erdőtervezések alkalmával, az erdőgazdálkodási javaslatok befogadásának időszakában.

A kezelési tervhez mellékelendő továbbá egy ún. erdészeti térképi vázlat is. A szakmai anyagok (útmutatók, sablonok, felvételi lap) itt találhatók.

NAK/Szalai Károly)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?