A lombkorona lékei hősokkot okoznak az erdei élővilágnak

erdo_osz_szelA Science 2020. május 15-én megjelent számában egy fontos cikk jelent meg az erdei mikorklímák dinamikájáról. A szerzők között van az Erdőmérnöki Kar egyik munkatársa, dr. Berki Imre egyetemi docens is.

Hősokkot okoznak az erdei organizmusoknak a lombkorona lékei, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, mely eredményeiről a Science című szaklapban számolt be. A fák lombkoronája védi az erdei élőlényeket a szélsőséges hőmérsékletektől. Ha sűrű, megakadályozza az alatta élő szervezetek túlmelegedését, viszont ha elvékonyodik, ugrásszerűen megnő alatta a hőmérséklet. Florian Zellweger, a svájci tájvédelmi kutatóközpont (WSL) és a Cambridge Egyetem kutatója, valamint munkatársai tanulmányukkal először támasztották alá számokkal a lombkorona alatti klímaváltozást. A klíma melegedését elsősorban ugyanis nyitott területeken vizsgálják, ezek az adatok azonban csak korlátozott jelentőségűek az erdei organizmusok számára, holott a világ szárazföldi fajainak nagy része erdőben él.

A tanulmányuk alapjául szolgáló adatok egy hosszú távú, a fák lombkoronáit csaknem 3000 helyszínen megfigyelő projektből származnak. Ezeket vetették össze egy számítógépes modellben hőmérsékleti adatokkal, melyeket erdők belsejében, mintegy 100 helyszínen gyűjtöttek. Mint kiderült, az erdők hőmérséklete a lombkorona vastagságától függ.

science_erdei_mikroklima

Ha a lombozatban lék keletkezik, akkor a vadon élő növények hirtelen olyan klíma hatásainak vannak kitéve, melyet nem tudnak elviselni. Az aljnövényzet lakói számára ez végzetes lehet, mivel minden erdei organizmus számára létezik egy hőmérsékleti optimum, melyet csak lassan tud a változó körülményekhez igazítani. Ha túl meleg van, a hűvöset kedvelő erdőlakók vagy kipusztulnak, vagy elnyomják őket a forróságot kedvelő fajok.

A lombkorona vastagsága ezért döntő fontosságú a faji sokszínűség szempontjából. Ha a védelmet jelentő lombozatban természetes vagy az ember által előidézett okok miatt hiány lép fel, az drasztikus felmelegedéssel járhat a lék alatt növekvő növények számára. A szakértő szerint bizonyos fajok már jelenleg is hátrányban vannak, sokan már most az optimálistól eltérő hőmérsékleti tartományban élnek a globális felmelegedés miatt. Zellweger szerint Európában a nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása, “bizonyos fajok bajba kerülnek”.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?